Mållöst trots straff och ramträffar – Bajen tappar i toppstriden

BORÅS/STOCKHOLM. Hammarby behövde en seger för att inte tappa i toppstriden.

Men trots superchanser, ramträffar och en straff lyckades varken Elfsborg eller Hammarby spräcka målnollan – matchen slutade 0–0.

– Att matchen slutar 0-0 hade man kanske inte trott med tanke på att det ser ut, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn efter matchen.

Efter att samtliga toppkonkurrenter vunnit under gårdagen behövde Hammarby en seger för att inte riskera att hamna efter i allsvenskans toppstrid – trots ett par hängmatcher till godo.

Men trots en kavalkad av chanser lyckades inget av lagen spräcka nollan i en underhållande tillställning.

– Att matchen slutar 0-0 hade man kanske inte trott med tanke på att det ser ut. För egen del tycker jag vi gör otroligt mycket individuella misstag, det är egentligen bara de 16–17 första minuterna som är bra, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn till Sportbladet efter matchen.

Stark inledning

De grönvita inledde inspirerat på Borås arena mot vårens krislag Elfsborg. Jiloan Hamad oroade motståndarförsvaret med fina dribblingar och inspel, men de riktigt farliga målchanserna uteblev.

25 minuter in i matchen tvingades boråsarnas stjärna Stefan Ishizaki kliva av på grund av skada – något som tycktes tända hemmalaget.

Efter skadan jämnades spelet ut, men några mål föll inte. Lagen gick till halvtidsvila med ett mållöst resultat.

– Elfsborg har steppat upp sedan våren. Men vi gör det bra. Vi saknar lite skärpa bara, för vi är farliga i sista tredjedelen, sa Hammarbys stjärna Jiloan Hamad till C More i pausen.

Johan Wiland räddade poäng åt Hammarby.
Johan Wiland räddade poäng åt Hammarby.

Brände friläge

Den andra halvleken var inledningsvis ingen klang- och jubelföreställning, men i den 54:e minuten snappade Muamer Tankovic upp en felpassning och serverade Nikola Djurdjic ett friläge, som 32-åringen brände.

Det var starten på en chanskavalkad, för båda lagen. Efter några halvchanser vardera fick nyinkomne Viktor Prodell också han ett friläge efter en fin yttersida från Issam Jebali. Men Elsborgsanfallaren sköt mitt på Johan Wiland i Hammarbys mål. Spelade vände och Nikola Djurdjic fick sin andra stora chans i matchen – men Kevin Stuhr Ellegard i hemmamålet gjorde en fin räddning.

Högklassigt målvaktsspel

Därefter radade Elfsborgsmålvakten upp strålande räddningar – den bästa efter en i det närmaste omöjlig reflexräddning på Sander Svendsens närskott.

Kollegan i motståndarmålet, Johan Wiland, ville inte vara sämre och stod för en briljant parad när Alex Dyer avlsutade från fritt läge i 87:e minuten.

Straff och ribbträff

Och 37-åringen var inte färdig där. I den 88:e matchminuten tilldömdes Elfsborg straff sedan Wiland själv varit sen ut och fällt Daniel Gustafsson. Men inte ens en straff kunde spräcka målnollan i dagens match – Wiland gjorde nämligen en fantastisk räddning på Issam Jebalis elvametersförsök.

– Det det kändes bra matchen igenom. Jag var inne i ett flow och sedan fick de straffen. Jag har inte tagit en straff på länge, så det var dags nu, säger Wiland i C More efter matchen och kommenterar straffsituationen:

– Han vet att jag kommer, så jag kanske ska vara kall där. Det är domarens bedömning.

På tilläggstid satte sedan Jiloan Hamad en frispark i ribban – och att matchen slutade 0–0 var nog en överraskning för de flesta som såg på.

– Om den här matchen slutar 0–0 går den nog till historien som tidernas bästa 0–0-match sa C More:s expert Erik Edman strax innan slutsignalen.

”Öppna spjäll”

Lagens tränare var inte särskilt nöjda med det svängiga spelet.

– Jag vet inte om det var en fantastisk match, det var öppna spjäll. Full fart. Inte en match som i alla fall jag eftersöker, säger Hammarbys Stefan Billborn och får medhåll av Jimmy Thelin:

– Det är stark karaktär och stark ambition hos spelarna. Som vi var inne på innan, det blir svängigt. Man vill ha balans. Ibland får man låta spelarna göra upp därute, och det tycker jag de gjorde.

Resultatet innebär att Hammarby går om Norrköping på målskillnad och tar sig upp på andra plats i tabellen med tre poäng och en match mindre spelad än serieledarna AIK. Elfsborg går om Göteborg och ligger numer på elfte plats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.