Så hyllas Sverige efter nya bragden

avDaniel Sörensen, Ayar Alarcon Klein

FOTBOLL

Sverige hyllas stort efter att man vunnit grupp F och nu är åttondelsfinalklara.
Samtidigt sågas tyskarnas VM-uttåg rejält i hemlandet.

Sverige är vidare till åttondelsfinal efter att ha krossat Mexiko med klara 3–0. I och med vinsten vann Sverige den på förhand svåra gruppen före Mexiko, Sydkorea och de regerande världsmästarna Tyskland, som slutade sist.

Nu uppmärksammas och hyllas Sveriges VM-avancemang världen över. Amerikanska ESPN hyllar det svenska landslaget genom att skriva ”Sverige-effekten” tillsammans med en bild på tyska, holländska och italienska fotbollsspelare. Alla storlag som Sverige tidigare lyckats fälla. Spanska MARCA går på samma spår och twittrade ut ”Jättedödarna” med en klar syftning på att Sverige tidigare slagit Holland och Italien.

Franska L'Équipe skriver att Sverige körde över sitt motstånd och att fyrbackslinjen ledd av Andreas Granqvist var ”oövervinnlig”.

Även brasilianska O Globo väljer att hylla kapten Granqvist och menar att Sverige spelade ut Mexiko samtidigt som ”Granen” var en jätte i försvaret.

Och dagen efter avancemanget följer spanska Marca upp det med orden:

”Sverige krossar Mexiko, går till åttondelsfinal och täpper till käften på Zlatan Ibrahimovic”, skriver tidningen.

Texten baseras på den passning Ibrahimovic skickade till det svenska landslaget i en intervju med ESPN häromdagen.

– De första matcherna var annorlunda eftersom jag kände att jag så klart hade gjort det mycket bättre än dom. Och det känner jag fortfarande, sa Zlatan då.

”Sverige vinner gruppen efter en enastående prestation och förtjänar att Ibrahimovic låter dem vara”, skriver tidningen.

Kritikstorm mot Tyskland

Samtidigt som att Sveriges insats hyllas världen över är kritiken mot Tyskland, som förlorade med 2–0 och slutade sist i gruppen, inte nådig i hemlandet.

Tyska nyhetssajten Bild kablade ut texten ”UTE - men vi förtjänade inte att gå vidare” efter chockuttåget ur VM. Berliner-Kurier hänger på kritiken mot det egna landslaget och skriver ”Vilken VM-katastrof”

Hårdast sågas ändå de regeranda världsmästarna av tidnigen Die Welt. Efter förlusten beskrivs uttåget som en historisk skam.

Englands forne storspelare Gary Lineker var lite mer skämtsam när han beskrev det tyska VM-uttåget.