81 minuter på 8 månader för 8 miljoner

Är han allsvenskans stora floppvärvning?

Bonke Innocent.
Bonke Innocent.

MALMÖ. Bonke Innocent kostade MFF åtta miljoner förra sommaren.

Åtta månader senare har han spelat 81 minuter i allsvenskan och pekas ut som det senaste årets stora floppvärvning i serien.

– Jag vet inte vad som är problemet, säger mittfältaren bekymrat.

Det var i augusti i fjol som Malmö FF värvade nigerianen Bonke Innocent från norska Lilleström, där han varit helt ordinarie i 1,5 år.

Enligt uppgifter ska den defensive mittfältaren ha kostat minst åtta miljoner kronor.

Åtta månader senare har Innocent bara spelat 81 minuter i allsvenskan efter en start, mot Sirius i slutet av oktober när MFF redan hade säkrat guldet, och två inhopp, ett i september och ett nu i april.

Tränaren Magnus Pehrsson har under våren flera gånger sagt hur mycket längre fram Innocent är jämfört med i höstas men också jämfört med början på det här året. Ändå verkar 22-åringen fortfarande vara långt från att få en riktig chans.

Trots att MFF tappat poäng, Fouad Bachirou varit skadad och Oscar Lewicki flyttats ner som mittback har Innocent inte ens bytts in.

Senast i förlusten mot Djurgården gick i stället lärlingen Samuel Adrian före och inget tyder på att Innocent får chansen i kväll hemma mot BP heller.

Skulle ersätta Lewicki

Malmö FF och sportchefen Daniel Andersson har med rätta hyllats för sina lyckades värvningar under flera år. Men Bonke Innocent ter sig allt mer som den stora plumpen i det protokollet och sett till vad han kostade kan han mycket väl vara allsvenskans stora fiaskovärvning de senaste åren.

Är Bonke Innocent en felrekrytering, Daniel?

– Hittills har han inte spelat alls så mycket som vi hade hoppats. Sedan är det andra som varit bättre, säger Andersson.

– När vi värvade Bonke var vi en situation där vi behövde den typen av spelare och Oscar hade utgående kontrakt. Sedan har han inte fått spela så mycket och kunnat visa vad han går för. Vi har många spelare i truppen och andra som gått över. När vi nu fått in Fouad kan denne också spela i den rollen. För tillfället är det för stark konkurrens för Bonke.

”Oerhört mycket mer inkörd”

Har han inte fått den utveckling som ni trodde eller är han inte så bra som ni trodde?

– Det är Magnus som tar ut laget och det är han som ska svara på varför han inte spelar. Andra går före och det är inte mer med det, säger Andersson.

Är Bonke en felrekrytering, Magnus Pehrsson?

– Det tycker jag inte att man kan svara på ännu. I de två inhopp han har gjort i år, där han stabiliserat laget i ledning, har han inte kunnat göra mycket mer.

– Han är en oerhört mycket mer inkörd i vårt sätt att spela nu än i höstas när han inte var tillräckligt bra. I dag behöver han få chansen och visa i a-laget att han är bra. Hittills har jag värderat Oscar som bättre i den rollen. Det är alldeles för tidigt att svara på. Han måste få chansen först.

”För tidigt”? Han har varit här i åtta månader – då har han väl inte tagit chansen?

– Man får skilja på hösten och våren. Hösten känns helt ointressant att prata om nu. Han var inte tillräckligt bra för att slå ut någon då. Sedan januari har han tagit alla de steg man hoppats på. Men jag har värderat andra högre. Låt honom få chansen att bevisa först.

Försöker vara positiv

Sportbladet har förstås också träffat och pratat med Innocent själv.

– Jag tränar på och försöker hålla mig positiv.

Innocent ger ett lågmält intryck. Han pratar tämligen tyst, tittar mest ner i bordet och lyser knappast av självförtroende.

Hur har det varit sedan du kom?

– Jag får säga att det har varit svårt. Men jag måste hålla mig positiv.

Vad är problemet, så att säga?

– Jag vet inte vad som är problemet. Men ibland händer sånt här i fotboll. Du kommer till en ny klubb och det kan vara svårt att ta en plats när andra spelare redan är där. Det är bara att träna på, hålla sig i form, vara positiv och göra det bra på träning för du vet aldrig när chansen dyker upp.

De negativa rubrikerna kom tidigt, redan efter några träningar då medspelarna tyckte han spelade för fult och Pehrsson fick ta ett enskilt samtal där han bad Innocent att lugna ner sig.

– Jag kan inte ändra min spelstil men jag måste vara lite mer försiktig så jag inte skadar andra spelare på träning förstås.

Ångrar inte flytten

Hur känns det mentalt?

Är det inte tufft att inte få chansen trots skador och positionsbyten på spelare du konkurrerar med?

På alla den här typen av frågor svarar Innocent med i princip samma mantra: att han gör så gott han kan på träningarna, försöker vara positiv och det här är sånt som händer i fotboll.

Så här efter åtta månader – var det fel steg för dig att gå till Malmö?

– Nej, jag tycker inte det. Jag gjorde rätt val. Men det är en svår situation att inte spela.

Är det inte svårt att hålla sig positiv?

– Jo, men det bara måste man ibland.

Ville inte bli utlånad

I vintras ska MFF ha försökt få honom utlånad.

– Men jag tyckte inte att det var intressant för mig. Jag är här och tror att jag kan leverera här.

Skulle du vilja lämna i sommar?

– Vi får se vad framtiden för med sig. Jag är i Malmö nu och tränar på bra här.

Daniel Andersson om Innocents framtid i klubben

– Just nu är han här hos oss och jobbar på. Sedan får vi se hur läget är i sommar. Det är klart att han vill spela mycket och är han inte nöjd med situationen får man se över det i sommar. Men det är länge tills dess.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.