Sandlin: Nu är det många klubbar som får nya fans

FOTBOLL

Det lär komma att bjudas på mycket tårta i Stockholm den här veckan.

För när SM-guldet i blötan på Nya Ullevi gled AIK ur händerna blev plötsligt alliansbrodern Djurgården ett lika viktigt lag - för alla som håller på AIK.

Enkelt sammanfattat: en enda AIK-poäng hemma mot Malmö på söndag räcker till Gnaget-guld OM bara Djurgården samtidigt vinner borta mot Elfsborg.

Tårt-idén får jag av Fan-tv:s Wille Bäckström, blårandig långt in i sin fotbollssjäls innersta skrymslen.

Efter Djurgårdens 2-0 mot Öster står Wille i Torben Grut-salen i Stockholms Stadions inre och bara myser samtidigt som han riggar upp kameran för segerintervjuerna med Djurgårdens seriedebuterande målvakt Oskar Wahlström och backveteranen Niclas Rasck som, än en gång, gjorde sin sista hemmamatch:

- Nu du, nu ska dom få bjuda på tårta och smöra hela veckan lång, alla dessa AIK-are på jobbet...

Så tror jag det kommer att vara på många stockholmska arbetsplatser den här veckan: AIK-are som ser till att djurgårdare mår bra; rent av fjäskar för dom.

På årets 13 Råsunda-matcher har AIK nio segrar, tre oavgjorda och en enda förlust: Hammarby, 0-2.

Ett fantastiskt resultat av en allsvensk nykomling som dessutom inte behöver rädas ett Malmö FF som man slagit i fyra av de sex senaste allsvenska matcherna på Råsunda.

Men detta räcker alltså inte. Elfsborg måste också tappa poäng, och det är där "vänskapen" mellan 1891 års klubbar kommer in.

Bara skitsnack

Skitsnacket om att Djurgårdens spelare möjligen funderar på att lägga sig mot Elfsborg för att slippa spela hem guldet till trätobröderna från Solna, är naturligtvis inget annat än - skitsnack...

Spelarna vet nämligen bättre än sina supportrar på läktarn som, faktiskt ändå ganska fyndigt, skanderade:

"Elfs-borg ska få 3 po-äng..."

Djurgården, tabellfyra just nu, har framförallt en lukrativ plats i Royal League att spela för - som fyra möter man norska Rosenborg och Brann plus danska OB från Odense - och efter en mindre lyckad säsong har de regerande svenska mästarna nu fått fart på maskineriet.

Ingen fara där för någon maskning i Borås.

"Vi orkar mer"

- Jag tycker att vi succesivt orkar mer och mer, säger Anders Grönhagen, som nu basat för laget i fem matcher.

Speciellt nöjd verkar han vara med att forwards gör mål:

- Som gammal målskytt vet jag betydelsen av att göra mål...

På sin tid i Djurgården, 1976-83, hann han med 38 mål på 118 allsvenska matcher.

Den här Stadion-kvällen mal djurgårdarna succesivt ned ett ändå minst lika motiverat Öster, som nu ser superettans skymning komma allt närmare.

Teever fick snedträff

Östers Ingmar Teever hade matchens bästa målchans fem minuter in i andra halvlek - en gratischans sedan Djurgårdens Toni Kuivasto totalmissat - men estländaren fick en riktig snedträff och sköt utanför.

Lance Davids pricksköt istället elegant 1-0 i krysset, och Mattias Jonson nickade in 2-0 på hörna. Sen orkade inte Öster mer.

Men än är inte hoppet för Öster ute att nå kvalplatsen och få möta Brommapojkarna.

- Det är äta, vila och leva på hoppet, som Lasse Jacobsson sa, östers tränare.

Liksom AIK på söndag måste lita till Djurgården, står Östers första hopp till att Gefle idag besegrar Hammarby och på det viset ser till att Bajen mer eller mindre hamnar utanför Royal League-diskussionen och alltså inte har något att spela för på söndag.

Det är, i den allsvenska avslutningen, många klubbar som får nya supportrar från andra klubbar.

DE ALLSVENSKA GULDSTÄDERNA

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM