Bäst betald i galaxen

FOTBOLL

David Beckhams årslön i LA: 340 miljoner kronor

Foto: David Beckham.

1,7 miljarder kronor för fem år.

Så mycket är MLS och LA Galaxy beredda att satsa på att David Beckham kan lyfta fotbollen i USA.

– Det är en historisk händelse, säger MLS-ordföranden Don Garber till Sportbladet.

Intresset för David Beckhams flytt till LA Galaxy är enormt i fotbollsvärlden. MLS kallade snabbt samman till en telefon-presskonferens på torsdagen där Sportbladet deltog.

– Det här kommer att höja intresset för ligan. Vi räknar med att även de internationella tv-bolagen kommer att visa ett större intresse, säger Don Garber.

”Åker inte för pengarna”

Timothy J. Leiweke, president och vd för AEG som äger LA Galaxy säger att klubben i och med Beckhams inträde planerar för ett träningsläger i Asien för att komma åt den stora Beckham-marknad som finns där. Klubben lär ta fram nya tröjor och till och med en ny logga. Man ska helt enkelt tjäna igen de pengar man lägger på att få loss Becks.

Beckham får ett rejält lönelyft i och med flytten till USA. Totalt kommer han att tjäna 1,7 miljarder kronor för fem år – 340 miljoner kronor per år – bara i fotbollslön.

– Jag ser fram emot den här nya utmaningen att få världens största sport att växa i ett land som är lika passionerat när det gäller sport som mitt eget, säger Beckham i ett uttalande.

Han fortsätter:

– Jag åker inte bara dit för pengarnas skull som folk tror. Förhoppningsvis kan jag hjälpa till att bygga ett lag som har stor potential.

”Becks” kommer också ha möjlighet att tjäna stora pengar utanför planen. Då han och frun Victoria är nära vänner med bland andra Tom Cruise och Katie Holmes finns det en stor marknad för Beckhams som A-kändisar i LA. Båda två sägs dessutom ha en

filmkarriär i blickfånget.

Don Garber å sin sida räknar med att intresset för MLS kommer att öka rejält när Beckham anländer.

– Ligan kommer att förändras i och med det här. Intresset för David Beckham är stort. Vad jag förstår så har LA Galaxy sålt 1?000 säsongskort i dag bara på spekulationerna.

Arenan tar 27?000

LA Galaxy räknar med att sälja ut på hemmaplan med ”Becks” i laget, men 31-åringen får ändå vänja sig vid betydligt mindre publiksiffror än de 80 000 han är van vid från Santiago Bernabeu.

Home Depot Center, Galaxys hemmaarena, tar 27 000 åskådare.

– Det är mycket som han ska vänja sig vid, som resorna, sättet vi spelar och tränar på och så vidare. Men han kommer att anpassa sig snabbt, säger Alexei Lalas, president i LA Galaxy.

De tjänar mest i fotbollen

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga