Han har aldrig misslyckats

FOTBOLL

Vi är skraja – men Henke rycker bara på axlarna

Foto: Getty
Larsson i händelsernas centrum – precis som han är van vid. Håller han för trycket i?morgon också?

MANCHESTER

En dag kvar.

Det är då märkvärdigt hur vi alla rycks med i sagan om kejsarens nya kläder.

Jag menar...Henrik Larsson har väl spelat förr i röd tröja med nummer 17 på ryggen?

Är vi möjligen rädda att han ska stå naken på Old Trafford i morgon?

Jag vet inte, det är så mycket som är skilda världar här.

Ena dan Olympia, Helsingborg och BK Häcken.

Nästa dag Old Trafford, Manchester United och Aston Villa.

Ena dan Stuart Baxter, nästa Sir Alex Ferguson.

Alla vi som är intresserade av svensk och engelsk fotboll står och studsar på tårna inför Henrik Larssons debut, kanske i nån slags skräckblandad förtjusning, eftersom vi inte riktigt vet om en 35-åring direkt (nåja) från Allsvenskan och Royal League kan överträffa sig själv ännu en gång och leverera i världens kanske största klubb.

Vi hoppas naturligtvis och räknar lite smått med succé.

Men vi är samtidigt lite skraja för att det ska gå åt helvete.

Har alltid behövt bevisa nåt

Det skulle kännas så dumt. Med tanke på alla vackra ord som sagts om Larsson, på hans strålande rykte, på Sir Alex förtroende, på de enorma förväntningar som byggts upp.

Det är faktiskt lite läskigt.

Den som är coolast av allihop inför morgondagens FA-cupmöte med Aston Villa är säkert Henrik Larsson själv.

Hela hans fotbollsliv har varit fyllt av lägen där han varit tvungen att bevisa nåt. Har det inte varit i en ny klubb, en ny liga, så har det varit i landslaget eller i comebacker efter svåra skador.

Och Henke har aldrig misslyckats.

När större delen av världens fotbollsspelare skulle kippa efter andan i samma ögonblick de drar Manchester Uniteds röda tröja över huvudet och springer ut på Old Trafford kommer Larsson att rycka på axlarna och tänka:

– Ja, ja, en utmaning till. Jag får väl visa dem igen då, en sista gång.

Han har passat i alla munderingar och aldrig behövt stå naken inför åskådarmassorna.

Jag tror på en lyckosam sejour hos United för Henke. Jag tror han kommer att klara sig bra redan i morgon, vare sig han nu får spela med Solskjaer eller Rooney.

Jag är säker – Henke får starta

Oavsett vad Sir Alex sa på sin presskonferens i går är jag säker på att han låter Henke starta. Allt snack om att ”ingenting är bestämt” var troligen bara dimridåer, eftersom han vet att Aston Villas manager Martin O´Neill har Larsson kartlagd in till minsta fotvårta.

Dessutom är Sir Alex nyfiken – och sugen på att slicka i sig beröm.

Köpet/lånet av svenske Larsson kan visa sig bli ett av hans smartaste drag i den långa tränarkarriären, det har ju redan kallats ”genialiskt” innan Henke ens spelat en sekund. Fotbollsfolk i England jämför värvningen med köpet av Eric Cantona från Leeds, till och med.

Jag tänker på skilda världar här också:

Häromdagen talade Sir Alex ovanligt öppet med en tidning som görs för och av Uniteds handikappade supportrar.

Avslöjade sin största besvikelse

Han avslöjade då att hans största besvikelse under sina 20 år på Old Trafford är att han misslyckades med att värva Paul Gascoigne.

United hade förlorat med 2–1 mot Newcastle på Annandagen 1987, och en ung ”Gazza” hade gjort en drömmatch på Newcastles mittfält.

Ferguson:

– Jag ställde upp med Bryan Robson, Remi Moses och Norman Whiteside på mitten, men Gascoigne knäckte dem fullständigt. Han vann matchen ensam. Pojken var fantastisk. Utan tvekan är han och Wayne Rooney de största talanger England producerat de senaste 20 åren.

Så Sir Alex la ett jättebud på Gascoigne under våren, trodde saken var klar och åkte på sommarsemester. När han återkom hade Tottenhams Terry Venables och Chris Waddle lurat honom på godbiten.

Än i dag grämer sig Sir Alex över detta.

Allt präglas av Gazza

Varje värvning han gör, varje beslut han tar, är präglat av affären Gazza. Varje köp som blir en succé hjälper honom att glömma den historien.

Det finns ju en följdfråga, bortom själva fotbollen:

Hur hade Paul Gascoignes karriär och personliga liv formats om han i stället hamnat i Manchester United, under Fergusons faderliga och behårda uppsikt?

Den supande, knarkande, hustrumisshandlande odågan Paul Gascoignes korta karriär som storstjärna kan ställas mot det kemiskt skandalfria, exemplariskt skötta, långa och bekymmerslösa fotbollsliv som Henrik Larsson haft.

Skilda världar, som sagt.

Gazza har i alla fall sinne för effekter, jag tror han gillar det äventyr som Henke gett sig in på.

Henkes proffskarriär

Henke i Feyenoord.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM