Fotbollförbundet riskerar böter

FOTBOLL

Arrangemangs- ansvarige: ”Jag tror att Fifa kan bötfälla oss”

Ett tiotal personer har polisanmälts för olaga intrång i samband med tisdagens landskamp mellan Brasilien och Ecuador

Svenska fotbollsförbundet kan få böta för att publiken tog sig in på planen.

– Fifa hade inga delegater på plats, men jag tror att de kan bötfälla oss ändå, säger Bo Sundström, evenemangsansvarig på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Foto: Ronaldinho och en av de supportrar som tog sin in på Råsundas gräsmatta.

Drygt 34500 åskådare hade kommit till Råsunda för att se Ronaldinhos Brasilien spela mot Ecuador på tisdagskvällen. Efter att Barcelonastjärnan bytts in till den andra halvleken började publiken att storma planen. En supporter lyckades springa över hela planen och fira Brasiliens avgörande 2–1-mål tillsammans med spelarna.

– Festen kom av sig för oss som jobbat med det här, suckar Sundström, när TT når honom på onsdagskvällen.

Totalt tog sig ett tiotal åskådare in på planen. Brasiliens förbundskapten Dunga tyckte att syndarna borde dömas till fängelsestraff.

– Jag vet inte vilka straffsatser det kan bli, men de flesta av de som tog sig in på arenan var omyndiga, berättar Bo Sundström.

Tittade på matchen

Svenska fotbollförbundets evenemangsansvarige anser inte det fanns för få vakter på Råsunda eller att landskampen arrangerats med för liten framförhållning.

– Nej, vi hade numerären, säger Sundström till TT.

Problemet var, enligt Sundström, att de 240 publikvärdarna och 50 ordningsvakterna också ville se Ronaldinho. De tittade helt enkelt för mycket på matchen och för lite på publiken.

– Ja, så var det. Vi får i framtiden se över vilka vi rekryterar, säger Sundström.

Sundström visste inte säkert om det var Svenska fotbollförbundet eller rättighetsinnehavaren Kentaro som stod som arrangör för matchen.

– Jag tror att vi har tagit på oss att vara arrangör. Det är i alla fall inte Brasilien eller Ecuador, säger Sundström.

Böter för SvFF

Svenska fotbollsförbundet (SvFF) kan nu få böter av Internationella fotbollsförbundet (Fifa) för det inträffade.

– Ja, matchen sändes ju i 150 länder, så det är mycket möjligt, tippar Sundström.

Det är också möjligt att SvFF får böta för att ha upplåtit reklamplats till en ecuadoriansk presidentkandidat. Banankungen Alvaro Noboa, landets rikaste man, gjorde reklam för sig själv inför söndagens val. Den elektroniska skyltningen stoppades dock till andra halvlek.

Enligt både svenska och internationella regler är det inte tillåtet med politisk propaganda i samband med en fotbollsmatch.

TT