Radarpar - och polare

FOTBOLL

Ronaldinho: Jag kommer sakna Henrik när han förvinner

1 av 2 | Foto: KOMPISAR "Jag är inte glad över att han lämnar oss", säger Ronaldinho som tycker att Henke har mycket kvar att ge i världseliten.

Ronaldinhos barndomsidol hette - Henke Larsson!

- Han var min idol och nu när jag spelar med honom är det fantastiskt för mig, säger den brasilianske superstjärnan.

Smicker som Henke naturligtvis slickar i sig med stort välbehag.

- Det är jätteskoj. Idol vet jag inte, men jag vet att han kom ihåg mig från VM 1994, säger Henke.

Ronaldinho och Henke har funnit varandra i Barcelona. På planen tänker de fotboll på samma vis. De upptäcker blixtsnabbt luckorna som Henke springer i och som Ronaldinho med sin fantastiska precision placerar bollen i.

- När Henrik Larsson lämnar oss efter säsongens slut förlorar klubben en stor målskytt, ingen tvekan om det, men jag förlorar även en stor vän.

- Fast jag vill hellre njuta av tiden vi har kvar tillsammans än grubbla över vad vi kommer att sakna när han har försvunnit, säger Ronaldinho i en intervju Sportbladet gjort tillsammans med icons.com.

Skapar magi

- Trevligt att höra såna ord från världens bäste spelare. Plus att det inte bara är spelaren Ronaldinho. Som mänska är han fantastisk också, säger Henrik Larsson.

Alla har bilden av Ronaldinho som den leende fotbollsspelare. Han som skapar magi samtidigt som han visar sina leende vita tänder.

- Han är otroligt glad. Det är väl lite av hans sätt att hantera allting runtomkring. En trevlig kille, säger Henke.

Sugen på skoj

Ronaldinho verkar ha tid till alla. Han ställer upp och låter sig fotograferas ihop med fans, handikappade och gamla inför och efter träningar. Alltid leende. Alltid sugen på att ha skoj.

- Ibland gör han fantastiska saker med bollen i omklädningsrummet innan vi går in till match, berättade Henke i samband med sommarens träningsläger i Århus.

Artisten Ronaldinho kräver inte publik för att visa sina trollkonster. Han kan helt enkelt inte låta bli att leka med bollen var han än är.

- Vi umgås inte så himla mycket. Vi träffas på träningarna och sen har det hänt några gånger att hela laget gått ut och ätit ihop. Snackar gör vi ju, men det är stor åldersskillnad mellan oss. Plus att jag har familj härnere och det har inte han, säger Henke.

I Kataloniens huvudstad är man oförstående till varför Henrik Larsson vänder hem till Helsingborg och spel för HIF i allsvenskan.

Men övertalningskampanjerna har ebbat ut.

- Jag följer inte vad som händer. Tror att de har förstått att det är ett beslut som gäller och då tycker de kanske att det är lite onödigt att köra på, säger Henke.

"Vill inte påverka"

Ronaldinho vill ha kvar sin svenske lagkamrat men har inte varit aktiv i övertalningsförsöken.

- Jag har inte försökt att få Henrik att stanna., säger Ronaldinho.

- Jag respekterar honom så mycket att jag inte vill försöka påverka honom i hans beslut. Det är något han har funderat på länge. Jag är inte glad över att han lämnar oss men jag ska inte försöka pressa honom.

Enligt Ronaldinho har Henke mycket kvar att ge i den absolut världseliten.

- Ingen som jag träffat i hans ålder har varit i en så fantastisk fysisk form. Han är bra nog för att fortsätta att spela på den här nivån länge till och han är också i fysisk form för att göra det.

Zlatan - favorit

Henke håller med om att hans fysik är oerhört bra.

- Det är väl genetiskt betingat. Jag har tränat i alla år med en massa olika sporter, jag har alltid varit aktiv, men sen har jag fått mycket gratis av mamma och pappa, säger Henke.

Bredvid Henke heter Ronaldinhos andre svenske favorit - Zlatan Ibrahimovic.

- Zlatan kombinerar sin verkligt fina fysik med en fantastisk teknik. Sverige blir farligt i VM eftersom de har spelare på allra högsta nivå, säger Ronaldinho.

Lite artigheter är det nog från den leende mannen men Henke Larssons beundran för det brasilianska landslaget är grundmurad.

- Brasilien har alltid varit ett favoritlandslag för min del. Dem har jag tittat på ända sen jag var liten. De har fantastiska spelare och de har världens bäste spelare i honom (Ronaldinho). Det gör ju inte chanserna mindre för dem i VM.

Men att hoppas på en match mellan polarna Henke Larsson och Ronaldinho i sommar är kanske att hoppas på för mycket.

FAKTA

Stefan Alfelt