Gerrard firade födelsedag i fri roll – och med mål

FOTBOLL

England vann VM-testet med 3–1

Steven Gerrard fick en fri roll i födelsedagspresent av Svennis.

Liverpoolmittfältaren svarade med ett mål och en ordnad straff då England slog Ungern med 3–1 i tisdagens VM-test.

Med Michael Owen ensam på topp och Liverpoolbacken Jaime Carragher i en defensiv mittfältsroll fick Steven Gerrard en friare och offensivare roll på mittfältet. Liverpools mittfältsmotor var inte lika inblandad i allt, som han kan vara i klubblaget. Men under de 65 minuter han spelade ordnade Gerrard både ett mål och en straff.

Elvameterssparken kom i slutet av första halvlek, sedan domaren gått på Gerrards dykning. Men den duktige ungerske keepern Gabor Kiraly styrde bort Frank Lampards straff med ena handen och kunde sedan se Joe Coles nick studsa i överliggaren.

Målen kom istället i inledningen av andra halvlek – med assistans av David Beckhams känsliga högerfot. Två frisparkar från varsin kant i inledningen av andra akten resulterade i två nickmål:

Två minuter efter pausvilan lyfte Beckham en boll mot bortre stolpen där födelsedagsfirande Gerrard mötte med pannan.

Bara tre minuter senare skallade Chelseamittbacken John Terry in ännu en precis lagd Beckham-frispark.

Matchens vackraste mål gjorde dock Ungern, Pal Dardais fullträff i den 54:e matchminuten var välplacerad och otagbar för Paul Robinson.

Joe Cole var en av de bästa engelsmännen på plan. Det var han som låg bakom förarbetet när gänglige inhopparen Peter Crouch pricksköt 3–1 vid stolproten i den 84:e matchminuten.

Söker balansspelare

Sven-Göran Eriksson sade innan matchen att han sökte svar på vissa frågor. På frågan om Jaime Carragher passade i den defensiva mittfältsrollen blev svaret ett rungande nej. Mittbacken är absolut inte är någon Claude Makelele, Emerson eller ens Tobias Linderoth. Att ha Liverpoolförsvararen som balansspelare är som om Petter Hansson skulle få den rollen i Sverige – en överbliven mittback med alltför åldrade mittfältsmeriter.

”Svennis” ändrade också i halvtid, skickade ut Carragher som högerback och tog in Bayern Münchens Owen Hargreaves som balansspelare.

Då blev det mer flyt i spelet.

Saknade Rooney

Den som verkade sakna Wayne Rooney mest var Michael Owen, han såg ofta ensam ut längst fram. Den matchotränade och lätt lårskadade Newcastleanfallaren hade en bra nick, men det var den ende farlighet han varit inblandad i när han lämnade planen efter 65 minuter. Gerrard gick ut samtidigt som Owen. Istället använde Svennis Peter Crouch och 17-åringen Theo Walcott som anfallare. Ynglingen Walcott, som inte ens spelat i Arsenals A-lag ännu, är skrämmande snabb. Men det gäller att veta var, när och hur man ska springa också.

Där har Walcott ännu en del att lära.

Sportbladet.se - TT ([email protected])