Allsvenskan i fotboll

Ny förlust – och nu ökar pressen på Morais

FOTBOLL

Assyriskas problem allt värre

Örgryte har brasilianskt artisteri och zambisk snabbhet som ingredienser i lagbygget.

Men när Assyriska besegrades med 2–0 på Gamla Ullevi på söndagen var det nordiskt grovjobberi som låg bakom segern.

– Vi hade bestämt oss för att spela aggressivt och förhindra deras kortpassningsspel, sade tränaren Zoran Lukic efter matchen.

Under press. Assyriska förlorade igen och nu ökar pressen på bottenlaget. Dani Hamzo har upplevt samma sak med sin gamla klubb Öster.

Under press. Assyriska förlorade igen och nu ökar pressen på bottenlaget. Dani Hamzo har upplevt samma sak med sin gamla klubb Öster.

Foto: Scanpix

– För oss var det mycket viktigt att få tre poäng för att skapa utrymme nedåt i tabellen så vi kan matcha in våra unga spelare i laget.

Mest aggressiva var mittfältet med offensive Nadir Benchenaa och de defensiva Magnus Källander och Tuomas Uusimäki. Framför allt den sistnämnde gjorde en stormatch i det tysta genom att hela tiden skära av passningsvägar och vinna bollar. Extra roligt då att det var han som fick inleda målskyttet i den 28:e minuten. Mycket snyggt dessutom.

Benchenaa hittade Boyd Mwila i straffområdet och hans tillbakaspel möttes av Uusimäke som från drygt 16 meter fick på en kanonträff med sträckt vrist. Bollen spikrakt in i Erland Hellströms högerhörn.

Målet var välförtjänt för hemmalaget hade då skapat flera riktigt heta målchanser, mycket tack vare att Örgryte vann kampen om mittfältet och kunde mata de vindsnabba anfallarna med bollar. Ailton Almeida var fri men Hellström klarade, Mwila hade en boll i mål men var hårfint offside, Paulinho Guára nickade över och volleysköt över. Assyriska skapade i princip ingenting i första halvlek och 1–0 till hemmalaget i halvtid var i underkant.

– Vi skapar mycket, problemet är att vi inte gör fler mål, sade Zoran Lukic.

– Så länge vi inte gör 2–0 känner jag mig inte säker.

Då kunde han slappna av lite efter drygt tio minuter av andra halvlek, Nadir Benchenaa lytte fram en boll till Ailton Almeida som placerade in 2–0 vid stolproten. Örgryte fortsatte därefter att spela bra en period. Bland annat hade Benchenaa en frispark klockrent i stolpen och Boyd Mwila hade ett jätteläge men fick en rejäl snedträff när han nickades fri av Paulinho.

Men så slappnade hemmalaget av och tappade lite i defensiven, Assyriska kontrade till sig ett par riktigt bra reduceringschanser.

Bästa var när Darko Lukanovic kom fri och hade Dani Hamzo med sig. Lukanovic sköt utanför och skulle nog rullat Hamzo till vänster som då fått öppet mål.

– När vi hade chanser tog vi fel beslut, sade Assyriskas tränare José Morais.

– Men det är inte mycket att säga, resultatet visar vad som hände.

Rättvis hemmaseger alltså. Frågan är om Zoran Lukics spelidé med 4-3-3 börjar sitta eller om lagen i allsvenskan lärt sig Assyriskas kontringsspel. På Gamla Ullevi såg det ut att vara en kombination.

Sportbladet - TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll