Fotboll

Chippen, du är en pajas!

FOTBOLL

Han är en idol och förebild som skämt ut sig totalt

Är det helt tomt innanför Christian Wilhelmssons mössa?

Det återstår att se.

Tills han ångrat sig och bett om ursäkt får han byta den mot en dumstrut.

I den här trista cirkusen är det "Chippen" som är pajasen, ingen annan.

För ett år sen led Christian Wilhelmsson sin tyngsta förlust i karriären när Sverige slogs ut ur EM i Portugal.

Han må inte ha förstått det själv, men i förrgår kväll på Strandvallen förlorade han mycket mer.

I EM föll "Chippen" som en hjälte.

På Strandvallen förlorade han både ansikte och heder.

Svensk fotboll fick samtidigt se en av sina frontfigurer förlora i trovärdighet. Den som går in på Svenska fotbollförbundets hemsida möts direkt av en bild på Christian Wilhelmsson. "Chippen" i landslagsdräkt - en idol och symbol. En förebild.

I söndags kväll kunde de 1728 i Strandvallens publik, varav många barn, se denne förebild hoppa in på planen och gå till attack mot domaren. I går kunde flera miljoner svenskar läsa i tidningarna att "Chippen" kallat domare Håkan Jonasson för "jävla pajas" och att han inte ångrade sitt påhopp.

Helt huvudlöst

Just däri ligger det riktigt allvarliga. Att en landslagsspelare tappar både humör och omdöme och i två omgångar skäller ut en domare är illa nog.

Men det är när Christian Wilhelmsson efteråt, när han fått chansen att lugna sig och tänka efter, inte ångrar sig som han verkligen skämmer ut sig.

Med sina uttalanden om att "domare måste också tåla kritik" underminerar Wilhelmsson, även om det inte är hans avsikt, arbetet mot hot och hat inom fotbollen. Med flera domares avhopp i så färskt minne, inte minst Anders Frisks, är det inte bara omdömeslöst, det är helt huvudlöst.

Någon borde ha dragit mössan av Wilhelmssons huvud, viskat i hans öra om vad det innebär att vara en förebild, påmint honom:

"Kom ihåg att högmod går före fall".

För ingen ska inbilla mig att "Chippen" - hur upprörd han än vore - skulle rusat in på Råsunda inför 25 000 och skällt på domaren, eller att han skulle gjort så i Anderlecht.

Fräcke Allan Ballan

De gånger jag träffat "Chippen" under landslagsbevakning har han alltid varit lugn och trevlig. Lättsam, rätt kul och småfräck, ungefär som sitt smeknamn.

Men på Strandvallen var "Chippen" större än störst, mångmiljonären Allan Ballan i fräcka kläder som kollar på gamla laget kvällen innan det är dags att åka tillbaka till proffslivet. Det verkliga livet.

Klart att en sån kille kan ta sig friheter och läxa upp lille dumme domaren. Så tyckte "Chippen" och uppenbarligen även Mjällbys säkerhetsansvariga som säger att hans agerande "inte var så farligt". Samma undfallande, beundrande attityd visade en hejaklacks-journalist som i spelargången försvarade det oförsvarliga. Reportern bör få presskortet indraget och gå en AMS-kurs i det som kallas "kritisk granskning".

Hur flata männen som styr svensk fotboll kommer att vara återstår att se, liksom hur hårt "Chippens" fall blir. I övermorgon kommer tävlingsutskottets dom. Att han blir avstängd från landslagsspel i höst är varken rimligt eller troligt. Att "Chippen" ändå straffas är däremot en nödvändighet.

En landslagsspelare står inte över lagen. Han borde - och måste - tvärtom stå över en viss sorts beteende.

För att bli en man värd att beundra räcker det inte att chippa in mål och ha fräcka tatueringar. Tills "Chippen" ångrat sig och bett om ursäkt är han inte karl för sin hatt.

Han bör bara dra ner mössan så långt det går och skämmas.

Jennifer Wegerup

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!