Argentina varnar för ”Gula faran”

FOTBOLL

Har inte glömt VM i Japan

Att Sverige är klart för VM har inte gått obemärkt förbi i Argentina.

Landet har inte glömt vad som hände i Japan och varnar nu för "den gula faran".

- Respekten för Sverige är stor, säger Vicente Muglia, journalist på sporttidningen Olé.

Foto: "Atención" Den argentinska tidningen Olé skriver om Sverige som "den gula faran" och varnar för "los vikingos" - Vikingarna.

Det var just Olé som uppmärksammade att Sverige säkrade sin VM-plats i onsdags.

I en artikel med rubriken "Varning: gula faran", drog tidningen upp de plågsamma minnena från 1-1-matchen i Miyagi - matchen som innebar att Sverige gick vidare från "dödens grupp" medan Argentina blev utslaget och förnedrat.

"Los Vikingos"

Tidningen konstaterar att Sveriges lag mot Island var ruskigt likt laget i "harakiri-matchen", och ber att få slippa lottas mot "los Vikingos" även i Tyskland.

- Rubriken är visserligen skämtsamt skriven, men visst väcker Sverige dåliga minnen i Argentina. Det var hemskt att vara favorittippade och åka ut redan i gruppspelet, säger Vicente Muglia.

Hur ser argentinarna på det svenska landslaget efter det som hände?

- För min del är jag inte förbannad längre och det känns inte som att vi har någon hämnd att utkräva. Men respekten för Sverige är stor i Argentina. Före VM 2002 var den inte det, då visste ingen vilka ni var. Men nu...

Vill slippa Sverige

Precis som Sverige hoppas på att undvika Argentina i ett gruppspel säger Vicente Muglia säger att man i Argentina hoppas att laget slipper Sverige.

- Det är möjligt att vi får mötas igen, men jag hoppas inte det. Argentina är dessutom inte lika bra som förra gången, vi har inte spelat bra och har inte samma världsstjärnor som då, säger han.

Andra respektingivande smeknamn:

David Tanentsapf