Skaffa rätta Lagerblicken

FOTBOLL

Så ser du matchen i dag med förbundskaptenens ögon

Defensiv

Högerbacksplatsen

Varken Niclas Alexandersson eller Mikael Nilsson är backar från början. Ändå är det de som ska lösa den omtalade högerbackskrisen.

Lagerbäck: ”Vi vill se att spelaren inte tappar i en-mot-en-situationer, förstår sin roll, kan samarbeta med backen bredvid och mittfältaren framför sig. ”

Mittbacksplatsen

Lagerbäck måste säkra upp ett fungerande mittbackspar då Teddy Lucic fortfarande är skadad. Petter Hansson och Olof Mellberg måste hitta kommunikationen och rollfördelningen.

Lagerbäck: ”De har inte så många matcher ihop.”

Försvarsspelet i stort

Sverige är offensivare än någonsin under Lagerbäcks regim. Därför vill han se ett väl fungerande försvarsspel av hela laget.

Lagerbäck: ”Vi vill väldigt gärna sätta vårt försvarsspel. Spelarna ska veta precis hur vi spelar och förstå vilken roll de har. Nu är vi mer offensivt balanserade och då är det ännu viktigare att hela lagets försvarsspel fungerar.

Offensiv

Offensiva samarbetet

Superstjärnorna vilar. Således blir det Kim Källström – Mikael Nilsson – Christian Wilhelmsson –Johan Elmander – Markus Rosenberg.

Lagerbäck: ”Vi har jobbat med samarbetet mellan de tre offensivare mittfältarna och anfallarna i många år. Det har intensifierats de senaste åren. Vi vill ha det att fungera lika bra som tidigare.”

Erik Edman

Edman har inte spelat en match sedan den 25 mars. För honom handlar det bara om att få matchtid.

Lagerbäck: ”Målsättningen är att hålla gång matchklockan för vissa spelare som behöver det. Vi vill att han (och Alexandersson deltar så mycket som möjligt i anfallsspelet och att vi producerar ett antal inlägg från den sidan.”

Offensiva fasta situationer

Lagerbäck: ”Det lägger vi åt sidan i de här två landskamperna. Vi väntar med det till de stängda träningarna före VM. Då försöker vi hitta några fräscha varianter eftersom vi är så kartlagda nu.”

Johan Flinck