Galloway tar ny sats mot ettan

FOTBOLL

Kvalet till landets näst högsta serie inleds i dag

Foto: SLÅR UR UNDERLÄGE Steve Galloway och hans Umeå tänker göra allt för att inte upprepa fjolårets bittra kvalförlust mot Degerfors. De inleder i dag kvalet till superettan borta mot Enköping.

Kvalförlusten mot Degerfors i fjol sved rejält.

Men i dag börjar Steve Galloway och hans Umeå den stora jakten på revansch – i första kvalmatchen mot favoriten Enköping.

– Någon ska alltid vara favorit, men vi ska spela om det också, säger Galloway.

Superettan har i år varit hetare än någonsin – mycket tack vare AIK:s fall och uppgång.

Sex lag knackar nu på porten och vill vara med nästa år.

Kvalet (dubbelmöten) inleds i dag med att Enköping (segrare i division 2 norra Svealand) tar emot Umeå (segrare i division 2 Norrland).

Steve Galloway, den förre djurgårdaren, leder det Umeå han avslutade sin aktiva karriär i.

Driver pizzeria

Sen den aktiva karriärens slut har han långt ifrån legat på sofflocket. Vid sidan av karriären som fotbollstränare driver han en pizzeria i centrala Umeå.

– Det har inte blivit många lediga dagar de senaste åren, jag har inte haft semester på fyra år. Men vill man bli framgångsrik kostar det, säger Galloway till Svenska Dagbladet.

Chansen finns nu att Umeå slipper vara plantskola åt allsvenska Sundsvall – senaste snodde de vänsterbacken Mikael Lustig.

Nästa år kan båda lagen vara i landets näst högsta serie.

Det räcker – om Sundsvall åker ut allsvenskan – med att Umeå går vinnande ur dubbelmötet med Enköping, som har ett meriterat lag med bland andra bröderna Ulmstedt (Fredrik och Anders) och förre djurgårdaren Michael Borgqvist.

Två Södertälje-lag i ettan?

I Södertälje har stadens lag gjort ungefär samma resa som Sundsvall och Umeå. Assyriska har floppat – och Syrianska flippat.

Syrianska, som vann division 2 östra Svealand, inleder kvalet till superettan i morgon med match hemma mot Qviding (vinnare av division 2 västra Götaland).

– Kval är kval, allt kan hända, säger Syrianskas talesman Ghayat Moro till DN.

Någon hopslagning mellan Syrianska och Assyriska, som diskuterats under säsongen, är inte aktuell. Räkna i stället med glödhete derbyn nästa år – om Syrianska grejar kvalet.

I morgon möts även Bunkeflo, som vann division 2 södra Götaland, och Jönköping Södra, segrare i division 2 mellersta Götaland i kvalet till superettan.

Så avgörs kvalet:

Johan D Lundin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan