”Jag visar inte så mycket känslor”

FOTBOLL

Lars Lagerbäck om kändisskapet, Svennis – och Sveriges chanser att ta VM-guld 2006

Foto: Finn ett fel... Sverige har precis klarat sig vidare från dödens grupp i VM 2002. Hela den svenska bänken jublar. Alla utom en - Lars Lagerbäck.

Se på bilden här ovanför.

Sverige har precis spelat 1-1 mot världsnationen Argentina i VM 2002. En underbar frispark av Anders Svensson säkrade avancemanget från sanslöst tuffa "dödens grupp". Bland alla firande svenskar finns det en person som ser totalt felplacerad ut. Lars Lagerbäck, som nöjer sig med ett svårfångat leende.

- Jag har aldrig varit en människa som visar känslor väldigt mycket. Det är nog inte min personlighet riktigt, säger Lagerbäck i en stor intervju med Sportbladet.

Precis likadant är det den här gången. När Sportbladet sätter sig ner med Lars Lagerbäck för en intervju, dagen efter att Sverige blivit klart för VM och Lagerbäck själv blivit historisk genom att ha tagit landslaget till fyra raka mästerskap, finns det ändå ingenting som röjer någon större glädje.

- Det är ju fantastiskt bara att få vara med, självklart. Sen är det inte bara jag som gjort det, vi är ett helt gäng spelare och ledare som varit med. Det är inte en persons verk, säger Lagerbäck.

Men det är du som har huvudansvaret.

- Jo, får man väl säga.

Flera spelare i truppen har sagt att VM-guld är ett realistiskt mål...

- Det är väldigt svårt att säga. Vi vet att om vi har en bra dag kan vi röra vilken motståndare som helst. Ska man gå långt i VM måste man vara i princip 100-procentig i varje match. Ska vi nå ända fram handlar det om sju matcher, och det är väldigt, väldigt svårt. Men har vi en bra dag vet jag att vi kan slå vem som helst.

Men tror du att ni kan ta guld?

- Allting är möjligt. Sen vad oddsen är kan man ju alltid diskutera.

"Vi har fått in mer snabbhet"

I Sveriges trupp finns tre storstjärnor och en hel drös duktiga spelare i olika europeiska toppligor. Ni har ett starkare lag med bättre spelare än i tidigare turneringar. Håller du med?

- Jag tycker vi har haft ganska bra lag och bra spelare innan också. Skillnaden är att vi fått in mycket mer snabbhet i laget. Men visst, just nu har vi tre-fyra spelare som spelar i riktiga storklubbar och är etablerade där. Det kanske vi inte har haft tidigare.

Zlatan har växt ut till en världsspelare. Hur är det att ha honom i laget?

- Det är ganska roligt och spännande på alla sätt och vis. Sen är det underbart att ha en sån typ av människa som kan göra precis vad som helst ute på plan. Ungern-målet är väl det bästa exemplet. Att ha en spelare med såna egenskaper är guld värt för varje lag.

Men hur bra är Zlatan?

- Han är ju definitivt bland världens bästa forwards. Och jag tror att han fortfarande kan bli ännu bättre.

Det känns som att han har utvecklats mycket det senaste året...

- Hans första säsong i Juventus har betytt väldigt mycket för honom. Han har utvecklats ännu mer som spelare. Fast det hade han säkert gjort i Ajax också. Han blir ju äldre och då mognar man ju också som människa. Fördelen med att han spelar i Juventus är att de spelar mer likt oss. Det tror jag att både vi och Zlatan har nytta av när det gäller landslaget.

Lagerbäcks tillbakadragna sätt ger intrycket av att han inte gillar att stå i rampljuset och helst undviker kontakt med medierna. Han håller med om att han inte riktigt trivs med att ständigt vara i fokus.

- Jag har inget emot media eller samarbetet med media när det fungerar och sker på ett vettigt sätt. Däremot är jag väl inte så väldigt förtjust i offentligheten, det tycker jag är lite baksidan med det här jobbet. För mig är det inga problem att sitta här med dig eller att ha en presskonferens. Men man blir mer och mer igenkänd och så. Det är betydligt trevligare att gå på stan och inte bli igenkänd än vice versa.

Kopplar av - på föräldragården

Har du någon kontakt med Sven-Göran Eriksson?

- Väldigt sporadisk. Det händer kanske nån gång då och då.

Skulle du kunna föreställa dig den behandling han får utstå i medierna. Det är ju en viss skillnad mellan England och Sverige...

- Det är klart att det är tuffare i England, det kan man lugnt säga. Så långt har det ju inte gått i Sverige. Det är nog lugnare att vara tränare här.

Så de svenska medierna är snälla?

- Jag vet inte om ni är snälla, det kan jag väl inte påstå att ni är.

- Det är en trend som är på gång, att man bevakar människor mer som privatpersoner än det de är satta att syssla med. Vill folk inte bli bevakade på det sättet tycker jag att man ska respektera det.

Hur gör du själv för att komma bort?

- Jag försöker umgås med människor jag känner sen tidigare. Åker upp till min föräldragård i Medelpad så ofta det går. Det är ett bra ställe att koppla av på.

Men vad gör du där ute? Hugger träd?

- Nej, jag pysslar lite med allt möjligt. Inget speciellt sådär.

Du har varit förbundskapten i sju år. Det viktigaste du har lärt dig under den här tiden?

- Det svåraste är att hitta flexibilitet mellan att vara tydlig med hur allt ska fungera, och samtidigt vara lyhörd för olika människor och deras personligheter. Det är det jag har lärt mig mest. Att få människor att fungera ihop men ändå låta dem bibehålla sin personlighet.

Ganska starka personligheter i ett sånt här gäng?

- Definitivt, det kan man lugnt säga.

Lars Lagerbäck berättar om...

David Tanentsapf