Den tyska högersidan blir ett smaskigt gottebord

FOTBOLL

BERLIN

Friedrich-Mertesacker-Schneider.

Där har ni Tysklands grådaskiga triangel som Sverige ska utnyttja.

En högerflank som kan bli rena gottebordet för Fredrik Ljungberg att käka upp.

Tyskland har imponerat - och inte imponerat.

Åtta gjorda mål på tre gruppspelsmatcher. Det kunde varit många fler om chanserna mot framförallt Polen hade utnyttjats bättre. Miroslav Klose är en naturlig målskytt. Alltid på plats där han ska vara. Snabb, ganska teknisk och framförallt aldrig tvekande. Dyker chansen upp försöker han ta den direkt.

Å andra sidan är anfallspartnern Lukas Podolski trots sitt mål i går fortfarande mer av ett irritationsmoment med sin ovilja att löpa för laget än det underbarn han anses vara.

Offensiva kvaliteter

Mittfältet styrs av suveräne Michael Ballack, världens mest komplette mittfältsspelare. Men just för att han är komplett tar han ofta ett defensivt ansvar för stort för att det ska ge utrymme åt hans offensiva kvaliteter. Klarar inte Torsten Frings att bli bollvinnare och uppsamlare i mitten flyttar Ballack självmant ned och då tappar Tyskland väldigt mycket av sin spets.

Bastian Schweinsteiger kan visserligen ha en av dessa dagar då han håller absolut världsklass och blir en pina för vilket motståndarförsvar som helst, men de dagarna dyker inte upp regelbundet.

På målvaktssidan har Tyskland det fantastiskt väl förspänt med en trio kanoner i Jens Lehmann, Oliver Kahn och Timo Hildebrand.

Springer som en tysk

Vänsterbacken Philipp Lahm är VM:s hittills bäste spelare. Han löser alla situationer med elegans och självklarhet. Han far fram längs vänsterkanten i sin typiska tyska löpstil med korta snabba lite hukande steg, lågt hängande lätt böjda armar, rak men lätt framåtlutad överkropp. Bara tyskar springer så. Och han är lika bra defensivt som offensivt.

Det var det farliga med tyskarna.

Sen har de alltså Friedrich-Mertesacker-Schneider.

Når högst

Arne Friedrich är allt det Philipp Lahm inte är. Långsam, nonchalant, oteknisk.

Per Mertesacker utnyttjar sina 196 cm till att vara otroligt bra i luften men han verkar att ha för långt ned till sina fötter när det kommer till att hantera bollen längs marken.

Bernd Schneider håller sin högerkant. Jag kan faktiskt inte hitta mer som är positivt med hans insatser hittills i VM.

Det hopfulla för oss svenskar är att dessa brister visades även mot ett B-lag från Ecuador som hamnade i underläge redan i fjärde minuten. Tyskland är bra om man låter dem vara det, men det finns så tydliga luckor i deras spel att Sverige ska kunna stressa de svaga delarna i laget.

Även om 80 miljoner nu målar sig i svart, rött och guld och sjunger om Berlin 9 juli finns ingen anledning till överdriven oro.

Det kan bli en gulblå lördagkväll i München.

Så ser åttondelsfinalen Sverige-Tyskland ut - på papperet

Stefan Alfelt