Freddie frälste Sverige - i sista skälvande minuterna

FOTBOLL

och förvandlade VM till en fest igen

BERLIN

1–0.

Fredrik Ljungbergs nickmål i den näst sista minuten förvandlade den svenska mardrömmen – till fest.

Nu lever VM!

I ett smått tropiskt varmt Berlin höll Marcus Allbäck i natt på att få ligga klarvaken på sitt hotellrum; själv med samma sekvenser flimrande i närminnet, vevandes gång på gång, på gång.

CHANSERNA dök upp i den 59:e och den 80:e minuten.

CHANSERNA blev Allbäcks.

Den första:

Köpenhamn-anfallaren – som ersatt Zlatan Ibrahimovic i halvtid – lämnadesefter Kim Källströms djupledsboll ensam med ett hav av gräs fram mot Paraguays utrusande målvakt Aldo Bobadilla, alldeles ensam med en mängd avslutsalternativ.

Skjuta? Gå runt? Lobba?

Allbäck valde lobben men fick ingen klinisk träff på bollen som fick en för vid båge och tappade fart strax innan det öppna målet; en feltouch som innebar att Denis Caniza hann kasta sig fram och rensa bort läget.

Den andra:

I ett blixtrande snabbt svenskt anfall hittade inbytte Mattias Jonson över med ett högerinlägg mot Henrik Larsson på bortre stolpen. Henke nickade ned mot Allbäck i straffområdet, som vände snabbt med rygge mot mål och sköt direkt – i famnen på Bobadilla.

Sedan kom MÅLET.

Fredrik Ljungbergs mål.

Inlägget i den 90:e minuten hittade Ljungtbergs-skalle efter en nickpass av Marcus Allbäck och Arsenal-proffset gjorde inget misstag. 1–0.

Ett mål som tar Sverige mot åttondelsfinal.

Redan i halvtid avslöjade statistik-siffrorna det svenska trycket:

58–42 i procentuellt bollinnehavsövertag.

3–0 i skott på mål.

4–1 i skapade hörnor.

Sverige – som ofta haft problem i mästerskapsmatcher att sätta fart direkt från avspark – skaffade sig tidigt kontroll på händelseutvecklingen med Kim Källström som offensiv motor.

Ett landslag som blev statiskt och lättläst inledningsvis mot Trinidad och Tobago blev allt annat mot Paraguay. Uppspelen kom via vassa instick djupt bakom Paraguays backlinje; de kom via yttermittfältare och ytterbackar, och

de kom omväxlingsvis via längre bollar lyfta mot Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson på topp.

Högkvalitativa chanser producerades på nytt – i mängd:

9:e minuten. Zlatan bröstade tillbaka en boll mot Kim Källström, och mittfältarens tunga distansskott tvingade Aldo Bobadilla att boxa till hörna.

10:e. På den efterföljande hörnan, slagen av Källström, var ”Ibra” nära att nickskarva in ett ledningsmål, men bollen svepte utan för den bortre

stolpen i ett läge där även Teddy Lucic var millimetrar att få foten på bollen och kunna styra in 1–0.

13:e minuten. Henrik Larsson släppte tillbaka en boll i offensivt läge och Christian Wilhelmsson tryckte till direkt. Bobadilla såg volleyskottet passera tätt bredvid sin högra stolpe.

41:a. Gratischans för Zlatan. Andreas Isaksson långa inspark flög över mittfält och backlinje – och damp till sist ned hos en helt fri Ibrahimovic.

Avslutet kom snabbt, men fastnade i famnen på Bobadilla.

Anders Burström