Det finns folk som hatar självsäkra, vitklädda skåningar

FOTBOLL

Man vet att man har problem när Teddy Lucic och Marcus Allbäck är de två bästa spelarna i landslaget.

Man vet att man har den tv man förtjänar när de som väcker starkast känslor är Patrick Ekwall och Anna Pohjanen.

Finns det ett hat mot Patrick Ekwall?

Det gör det säkert.

Det finns alltid folk som är beredda att hata en kille som är självsäker, skånsk och har vita kostymer och uppknäppt skjorta och är beredd att visa brösten i TV4.

Sånt retar alltid upp människor som inbillar sig att det är bättre om människor i tv är beige, tråkiga och slätstrukna och pratar uppländska. Ungefär som Bo Hansson. Helst av allt vill de ha ett tv fullt av femhundraelva Bo Hansson.

Dessbättre får de inte som de vill.

Jag möter det här hatet i min mejl varje dag; folk retar sig på Ekwall, folk tycker att han är störig, jobbig, skånsk, okunnig och ful. Eller att han är rolig, kaxig, initierad och onödigt snygg.

Det är, vad jag förstår, lika illa det.

Hatet mot Ekwall finns överallt - men det balanseras åtminstone i mejlvärlden hyfsat av att åtminstone några utöver hans mamma och dotter Vilma älskar honom ungefär lika mycket.

Okunnig och korkad

Men hatet mot Ekwall är inte större än exempelvis hatet mot Pohjanen.

Anna Pohjanen lyckas uppröra känslor överallt. Men det är inte hennes inlägg de handlar om, jo mejlen handlar om dem i början, och de förklarar att Pohjanen är okunnig och korkad och självupptagen, men efter en stund kommer de in på nästa ämne; Pohjanens röst. Pohjanens Genom-Märg-Och-Ben-Röst.

Och efter en stund kommer kommer de in på sitt verkliga huvudämne: Pohjanen borde inte prata så mycket om fotboll överhuvudtaget, eftersom hon är... ja, ni anar säkert.

Skit samma - jag tycker Pohjanen och Ekwall är ganska bra kommentatorer.

Ekwall har hamnat i en svår sits eftersom rutan är översvämmad av riktiga experter och både hans och SVT:s Jonas Karlssons krönikor har drunknat i alla andra åsikter och dessutom har de rätt ofta avslöjats som relativt lättviktiga, när kontrasten blivit för stor mot riktiga experter som Glenn Strömberg, Ola Andersson, Jens Fjällström och Hasse Backe.

Översmart, TV 4?

De har blivit lite som om man skulle jämföra Mats Nyström med Dave Letterman.

Eller Fredrik Virtanen med Michael Parkinson.

Siffrorna i Sportbladets nätundersökning visar en förödande överlägsenhet för SVT, både i studiosnacket och i kommentarerna under matcherna.

Det är lite förvånande eftersom TV 4 försökt anlägga en ungdomlig profil med Magnus Hedman och Hasse Backe och Ola Wenström som programledare.

De har varit bra, men frågan är om inte kanalen var lite översmart när man lyfte bort den invanda profilen Peppe Eng och satsade på den mera färska Wenström.

SVT har bullat upp med giganten Peter Jihde som lett sändningarna i överlägsen stil. Han har skapat ett studiosamtal i världsklass även om han fick en allvarlig svacka efter att Sportbladet publicerade uppgifter förra veckan om att diverse bänknötare tycker att han gjort sig för bred i SVT.

Ola Andersson - känd från Canalplus -och Anna Pohjanen har varit utmärkta bisittare.

Dessutom har de Glenn Strömberg som är outstanding som expertkommentator även om TV4:s nyförvärv från Canalplus, Jens Fjällström, blir allt bättre som matchkommentator.

Läs också:

Lasse Anrell