Seger kritisk mot Fifa-beslutet

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

ALGARVE. Fifa ser ut att införa VAR i sommaren fotbolls-VM i Frankrike.

En nyhet som splittrar den svenska lagkaptenen Caroline Seger.

– Min största oro är att domarna inte är redo för det, säger hon till Sportbladet.

Fifa har aldrig hymlat med sin positiva inställning till videotekniska hjälpmedel, VAR.

Herr-VM i Ryssland förra året var första gången som det användes i ett stort mästerskap. Nu pekar det mesta på att VAR även kommer figurera när damerna gör upp om VM-titeln i sommar.

Slutgiltigt besked väntas i mars. Fram tills dess testas hjälpmedlet till viss del i olika sammanhang, bland annat under pågående Algarve Cup.

”Min största oro”

Den svenska lagkaptenen Caroline Seger är i teorin positiv till fler korrekta domslut men tycker samtidigt att det finns en fara med att införa VAR.

– Det är så svårt eftersom det är första gången som jag upplever det som spelare här, säger Seger.

– Men min största oro är att domarna inte är redo för det. När kommer man hinna testa det på riktigt? Kommer man kunna hantera det?

I Algarve har domarna kommunicerat med ett domarrum, men inga skärmar finns att tillgå. Vid flera tillfällen, både i Sveriges matcher och andra, har systemet visat upp en del brister.

– Mot Portugal tappade domaren situationer. Ska man då lägga till ytterligare moment? Jag vet inte om det är för tidigt, säger Caroline Seger.

– Jag har inga problem med att det tar lite längre tid, och får man hjälp av VAR så är det så klart väldigt positivt. Men jag vill inte heller att det ska förstöra för oss eftersom vi inte är redo. Det är skitsvårt.

”Ett problem som måste lösas”

Hur frustrerande är det som spelare?

– Det är skitjobbigt när domarna inte håller en nivå som är tillräckligt bra för ett mästerskap. Men det jag tycker är värst är när jag inte kan kommunicera med domarna. De som vi hade nu senast pratade inte engelska, till exempel. Kan man inte kommunicera så blir det väldigt svårt.

Seger menar vidare att om VAR kan hjälpa till med sådana bitar är det självklart ett tillskott. Uppenbart är däremot att domarnivån överlag fortfarande är låg, trots förbättring de senaste åren.

– Domaren kan göra fel, det är en del av fotbollen. Men de måste hålla en högre nivå eftersom damfotbollen utvecklas. Domarna måste hänga med, säger Caroline Seger.

– För mig är det så svårt att säga ”alla ska med”. Det handlar inte om det. De absolut bästa domarna ska döma i VM. Finns det inte tillräckligt många, då har vi ett problem som måste lösas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM