Dokumentet som kan sluta hos Fifa

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Hotar att anmäla stora svenskaffären

1 av 2
Mushekwi poserade igår på bild tillsammans med agenten Patrick Mörk – inte den agent som säger sig ha kontrakt för att företräda spelaren.

Nyasha Mushekwi poserade stolt tillsammans med Mikael Stahre, Mohamed Bangura och agenten Patrick Mörk när deras nya avtal med kinesiska Dalian Yifang presenterades.

Men nu kan Sportbladet visa dokument som är på väg att leda till en Fifa-anmälan.

– Det här kan inte bara gå obemärkt förbi, säger agenten Denis Celebic.

Bangura ska inte vara drabbad.
Foto: TT
Bangura ska inte vara drabbad.

På måndagen tillkännagav kinesiska Dalian Yifang att klubben förlängt kontraktet med tränaren Mikael Stahre och värvat Mohamed Bangura från AIK samt förre Djurgårds-anfallaren Nyasha Mushekwi från sydafrikanska Mamelodi Sundowns. Samtidigt publicerade agenten Patrick Mörk bilder på sig själv tillsammans med Stahre, Bangura och Mushekwi samt de kinesiska representanterna.

”Har rätten på vår sida”

Mörk representerar Bangura och Stahre men har tidigare inte arbetat tillsammans med Mushekwi. Nu hävdar agenten Denis Celebic att det är han som har avtal med 28-åringen, som gjorde succé under sin sex månader långa utlåning till Djurgården under den gångna säsongen, och att affären genomförts bakom hans rygg.

– Vi har exklusivt mandat att förhandla för honom i Kina och han har gått och skrivit på för den kinesiska klubben utan vår vetskap. Som jag sa häromdagen till tidningar kände vi inte till något bud från Kina. Två-tre dagar senare blev han offentligt klar för en klubb. Trots att han vet om att han skrivit på exklusivt mandat för oss fram till mars nästa år.

Sportbladet kan nu publicera en bild på Mushekwis gällande avtal. Ett bevis Celebic kommer använda när han nu går vidare med affären.

– Vi har skickat ett officiellt mail till klubben, spelaren och agenten i fråga. Om vi inte får respons kommer vi ta till rättsliga åtgärder. Det är inte svårare än så. Vi har rätten på vår sida i och med att mandatet är påskrivet. Mitt namn har också cirkulerat i media som agent för den här spelaren och vi har papper på att vi är agenten som representerar honom.

”Uttalar mig inte om det”

Celebic säger att firman överväger både en rättslig anmälan samt ett beklagande till Fifa. Allt beror dock på vilka svar de får på sina mail.

– Vi har lagt ner mycket jobb på Nyasha. Vi har haft fyra klubbar som skickat konkreta bud till hans klubb i Sydafrika som de tackat nej till. Vi har lagt ner otroligt mycket jobb, tid och pengar på honom. Det här kan inte bara gå obemärkt förbi då vi har hans signatur på papper. Om de bara vänt sig till oss och sagt att ”okej, vi har detta” och Nyasha sagt att han har ett bud från Kina så inga problem, då hade vi kunnat lösa det hur snabbt som helst. Vi hade inte stoppat en transfer.

Hur ser du på Patrick Mörks agerande?

– Jag kan inte uttala mig direkt om det eftersom jag inte vet exakt vad som sagts. Det är mycket möjligt att Nyasha inte sagt något till de andra inblandade parterna men samtidigt borde de ha känt till att vi representerar honom då vårt namn cirkulerat i media ända sedan maj månad. Jag tycker att han borde ha kollat. Han borde ha frågat. Jag tycker båda har en skyldighet i detta. Hur stor del de individuellt har kan jag inte svara på men båda är skyldiga anser jag.

Sportbladet har varit i kontakt med Patrick Mörk som varken vill kommentera situationen eller utveckla vilken roll han haft i Nyasha Mushekwis övergång från Mamelodi Sundowns till Dalian Yifang.

– Jag uttalar mig inte om det, säger Mörk.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM