”Aldrig spelat så tidigare”

avPetra Thorén

FOTBOLL

Schough om nya rollen i landslaget

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Olivia Schough får en ny roll.

GÖTEBORG. Hon gjorde ­succé i Sveriges nya ­anfall i EM-kvalet i höstas.

Men nu lutar mycket åt att Olivia Schough flyttas ner på mittfältet i en nödlösning inför OS-kvalet.

– En omställning, men jag är redo att anta ­utmaningen, säger ­anfallsstjärnan.

Efter motgången i VM i somras ändrade förbundskapten Pia Sund­hage spelsystem.

Det nya 4-3-3 blev framgångsrikt direkt och öppnade för ett genombrott för Umeås Lina Hurtig på mittfältet bredvid rutinerade Caroline Seger och ­Lisa Dahlkvist.

Lina Hurtig gjorde ­avtryck i de två första EM-kvalmatcherna, men har sedan varit skadad.

I tredje EM-kvalmatchen mot Danmark fick nygamla Petra Larsson chansen och gjorde det riktigt bra. Sen slutade hon att spela fotboll – ett beslut fattat före den sena landslagschansen.

Efter det har Sverige sökt den rätta ersättaren inför det avgörande OS-kvalet i mars. Och mycket pekar på att anfallaren Olivia Schough får uppdraget.

Eskilstunaspelaren gjorde succé i anfallet under EM-kvalmatcherna, men testades i två träningsmatcher (internt och mot ­killar) i november som mittfältare och har delvis ­tränat där i det stora spelet under veckan.

I morgon spelar Sverige mot Skottland i ett genrep.

– Jag har aldrig spelat så förut, det är väldigt mycket nytt, säger Olivia Schough.

Ni har många bra anfallare är det därför Pia kan ”avvara” dig?

– Vi har väldigt många forwards och väldigt mycket snabbhet och power där. Jag är väl lite långsammare än de flesta och kanske lite mer teknisk än de flesta. Därför känns det nog mest naturligt att jag flyttar ner.

Vilka är de största ­utmaningarna för dig?

– Det svåraste är att ­styra dem som är framför mig. För Seger och Dahlkvist är det så naturligt om en forward ska gå eller stanna. För mig är det inte det. Och så är det ovana rörelser. Man ska komma ner och få bollen felvänd. Det är ­annat.

”Gå i djupled”

Planen är att de tre mittfältarna ligger rakt i försvarsspel, men att Olivia Schough kliver upp som triangelspets vid anfall. Där trivs hon även om det blir mer centralt än hon är van vid som forward.

– Jag drar mig gärna ut på kanten och som forward kan jag göra lite vad jag vill. Men de vill att jag ändå ska gå i djupled. Även om det inte kommer lika naturligt för mig i den positionen hoppas jag att jag ska klara av det.

Defensivt, hanterar du det?

– Det är också annor­lunda ... Men jag har blivit mycket bättre defensivt. Spelar jag med Dahlkvist och Seger ska det gå.

Risken är att Lina Hurtig inte hinner tillbaka till OS-kvalet i mars, är du redo att spela på mitt­fältet då också?

– Jag vill spela forward, men huvudsaken är att jag får spela. Är det så att jag kommer att behöva spela på mittfältet ska jag göra­ det bästa av situationen.

PSG-stjärnan Caroline Seger hoppas att landslagsledningen sätter mittfältet redan mot Skottland.

– Jag tror det är viktigt att vi bestämmer oss så snart som möjligt. Sen kan det alltid förändras. Men den centrala biten är viktig, för att få tryggheten. Lina Hurtig är skadad, Petra Larsson slutade. Vi har haft lite otur där eftersom vi inte kunnat sätta ett mittfält, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM