”Ni har bara Zlatan”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Grannländerna bröstar upp sig inför rysaren: ”Med all respekt, mittförsvaret ser risigt ut”

1 av 2 | Foto: Foto: Pontus Orre

Sverige kan lottas mot skandinaviskt motstånd.

Då bröstar våra grannar upp sig.

– Sveriges mittförsvar ser ganska risigt ut, säger Trond Johannessen, fotbollsexpert på norska VG.

– Ni har bara Zlatan och han gör aldrig mål på oss, säger Sune Odér, nyhetschef på danska Ekstra- bladet.

På söndag kommer Fotbollssverige att hålla andan.

Då avgörs Blågults EM-kvalöde.

Danmark, Irland, Norge eller Slovenien – vilket lag blir det sista hindret?

– Det finns inga lätta matcher, men Norge hade varit roligt att få möta. Det hade blivit derbykän­sla, sa Martin Olsson till Sportbladet i tisdags.

Ja, faktum är att flera svenska spelare uttryckt en önskan om att lottas mot Norge eller Danmark. Och när Sportbladet ringer upp våra grannar är entusiasmen ömsesidig.

– Visst vore det häftigt med en dansk–svensk kamp om EM-biljetten, säger Ekstrabladets nyhetschef Sune Odér.

Norska VG:s fotbollsexpert Trond Johannessen håller med.

Men duon ser inte bara Sverige som en ”rolig” lottning, de ser oss också som en ”bra” lottning rent sportsligt.

– Ni har ett mer rutinerat lag än oss. Men jag tror vi skulle ha goda chanser, säger VG:s Trond Johannessen.

”Beronde av Zlatan”

Varför?

– Med all respekt, men ert mittförsvar ser ganska risigt ut. Det tror jag Norge skulle kunna utnyttja. Sedan är ni mer beroende av Zlatan än någonsin tidigare. Zlatan KAN inte vara skadad eller ur form. Han MÅSTE leverera för att ni ska ha chansen, säger Johannesson.

Sune Oder på danska Ekstrabladet fyller i. Han räds inte Sverige.

– Kolla statistiken... Vi har vunnit de fyra senaste mötena och har en enorm psykologisk fördel. Ni har bara en spelare vi fruktar: Zlatan Ibrahimovic.

Ingen annan som skrämmer er?

– Jag blev lite imponerad av Erkan Zengin senast men nej, det finns ingen som är på samma nivå som Zlatan.

Det blir er plan i så fall? Stoppa Zlatan?

– Ja, och det har vi ju alltid haft stor succé med. Zlatan gör aldrig mål mot Danmark!

ENKÄT MED VÅRA MÖJLIGA PLAYOFF-MOTSTÅNDARE

1) Ranka ordningen på ditt lands playoff-motståndare (dröm till mardröm).

2) Vilken motståndare har största stjärnan?

3) Hur mycket publik kommer playoff-matchen locka?

4) Vilken av ditt lands fyra potentiella playoff-motståndare vill du helst se i EM?

5) Hur bra är Zlatan i dag jämfört med tidigare?

Trond Johannesson, fotbollsexpert, VG (Norge)

1) Ungern, Bosnien, Sverige och Ukraina.

Ungern ser jag helt klart som det lättaste motståndet. Det är ett lag vi slagit många gånger och de har en 36-åring (Zoltán Gera) som mittfälts­- ankare, vilket säger en del… Därefter är det jämnt mellan Bosnien och Sverige, men jag håller nog Sverige som snäppet bättre eftersom de har mer rutin från stora matcher. Bosnien har nog en högre högsta­nivå, men är ojämnt. Ukraina är helt klart mardrömmen; vi har mött dem fem gånger på 00-talet och inte gjort ett enda mål!

2) Det är definitivt Zlatan. Ukraina har många bra spelare men ”Ibra” är den klarast lysande stjärnan.

3) Det blir fullsatt. Hajpen är stor nu.

4) Ukraina av den enkla anledningen att de förtjänar att spela i EM. De gjorde bra ifrån sig i gruppspelet och är ett roligt lag att titta på.

5) Har inte sett alla PSG:s matcher men jag inbillar mig att han har lite svårare att hänga med i tempot. I dag­ens fotboll går det så snabbt, då är det tiondels sekunder som avgör och

min känsla är att Zlatan har blivit lite segare. Men självklart är han är fortfarande en klasspelare.

Sune Odér, nyhetschef, Ekstrabladet (Danmark)

1) Ungern, Sverige, Bosnien, Ukraina.

Att få Ungern eller Sverige vore en dröm. Visst, Sverige är ett bra lag men Danmark har en enorm psykologisk fördel eftersom vi har haft så stor framgång mot Sverige på senare år. Bosnien ser jag som en joker; de har en riktigt hög högsta nivå. Men Ukraina är det klart bästa laget på pappret. Det vore en mardröm att få möta dem.

2) Andrij Jarmolenko och Jevhen Konopljanka är fantastiska spelare, men som profil är Zlatan Ibrahimovic ändå den störste. I Sverige är det bara Zlatan vi fruktar. Han är den spelare som kan avgöra matcher helt på egen hand.

3) Det blir fullsatt i Parken, det är jag nästan 100 procent säker på. Och om vi lottas mot Sverige kommer biljetterna vara slut på 20 minuter.

4) Jag vill se Sverige i EM, men givetvis inte på bekostnad av oss.

5) Zlatan är fortfarande en stor profil, en världsstjärna. Han börjar bli till åren men är fortfarande en riktigt bra spelare.

Emmet Malone, The Irish Times (Irland)

1) Ungern, Bosnien, Sverige, Ukraina.

Ungern är mest önskvärda motståndet. Ett landslag som inte lyckades besegra Grekland är inte så bra… Ungern slutade trea i en svag grupp. Ukraina är tuffast. Det är den tuffaste miljön att spela i, jobbigare resa för landslaget och mot spelare som spelar i bra klubbar.

2) Sverige med Ibrahimovic, så klart. Irland lyckades bra mot Sverige på bortaplan (0–0) för två år sedan. Det är en av lands-lagets bästa bortamatcher under en lång period. Om han har en bra kväll är han väldigt svår att stoppa.

3) Det blir inte utsålt med automatik. Det beror på motståndet och ordningen på matcherna. Har Irland bra läge efter första matchen inför en ­retur hemma blir det nog fullt. Men varken Sverige, Bosnien eller Ukraina drar massorna.

4) Ungern. Jag växte upp och läste om Ferenc Puskas och de magiska magyarerna, om den berömda segern på Wembley 1953 där engelsmännen markerade tröjnummer i stället för namn och spelare och inte förstod vad som hände med dem. Ungerns fantastiska matcher i VM 1954 och så vidare. Det var längesedan Ungern var med i EM. Av sentimen tala skäl skulle vara trevligt att ha dem tillbaka där igen.

5) Han blir äldre och håller inte samma standard som för ett par år sedan, det är givet. Men det är inget stort problem om han ställs mot Irland. O’Shea i mittförsvaret är 34 år, Hoolahan på mittfältet 33 år och Walters i anfallet 32 år…

Klemen Kos, chefredaktör, Nogomania (största fotbollssajten I Slovenien)

1) Ukraina, Ungern, Sverige, Bosnien.

Slovenien har ett bra facit mot lag från före detta Sovjettunionen. Mot Bosnien och ex-jugoslaviska länder är det precis tvärtom. Slovenien har även tufft mot välorganiserade skandinaviska lag.

2) I playoff kan det väl bara handla om Zlatan? Han är extremt populär i Slovenien. Minst på samma nivå som Cristiano Ronaldo och Messi. Folk här identifierar sig med hans bakgrund, gillar honom som spelare men även hans attityd utanför planen.

3) Bra fråga. Det är en negativ atmosfär kring det slovenska landslaget. Slovenien hamnade i en svag kvalgrupp men har inte spelat bra och förbundskaptenen Srecko Katanec har en infekterad roll med media och fans. Zlatan eller Bosnien säljer ut, inte de andra lagen.

4) Jag kör enligt Eurovision Song Contest-mall: 12 poäng till våra vänner i Bosnien och 10 poäng till Sverige. Som Ibra hade sagt det – det kan inte spelas ett EM utan Zlatan!

5) Han är på väg att sakta ned men är ändå fortfarande topp-10 i världen. Han kan avgöra vilken match som helst, när som helst.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.