Fotbolls-EM 2016

Allbäck: ”Är helt perfekt för oss”

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Har valts ut av landslaget – här är Sportbladets granskning

PORNICHET. Lite flärd och en frisk fläkt från Atlanten.

På sagoslottet vid ­havets rand kan ­stjärnorna vila i stillsam miljö, ladda med lyxig mat, spela biljard eller helt ­enkelt slappa på rymliga, fräscha rum.

Sportbladet checkade i går kväll in på fotbollslandslagets EM-hotell och testade faciliteterna.

Landslaget har valt att bo vid kusten.
Landslaget har valt att bo vid kusten.

Bara timmar efter att landslagsledningen med förbundskapten Erik ­Hamrén, players manager Marcus Allbäck och chefen Lars Richt lämnat Château des Tourelles, det vackra ­sagoslottet i Pornichet på norra Atlantkusten, ­checkade Sportbladet in.

Vi passade på att testa ­hotellet utan inställsam personal.

Det blev en ärlig upp­levelse och en smak av det goda livet som väntar ­svenska landslaget i sommar.

Personalen höll en hög servicenivå, men utan att det blev stelt och påklistrat.

Och de är vana vid idrottsstjärnor.

– Frankrikes lag i volleyboll bodde här innan de vann EM-guld, berättar en av receptionisterna.

Går det åt skogen i för Sverige i EM kan spelarna inte hänvisa till för dåliga förutsättningar: här finns allt en spelare kan behöva.

– Det är helt perfekt för oss, bra kvalité på både ­hotellet och träningsanläggningen, säger Marcus Allbäck till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Havets läckerheter

Träningsanläggningen ligger en bit bort, precis som flygplatsen dit laget får åka för att flyga in till ­matcherna som kommer att spelas på olika EM-orter i Frankrike. Och hotellet har det mesta.

Redan innanför entrén kommer svenskarna att känna sig hemma bredvid den lilla välkomnande ­skogen av stolta björk­stammar.

Får vi gissa är det också här som spelarna kommer att hänga en del. Kring det lila biljardbordet.

Den fina franska restaurangen har en gedigen, lite kräsen meny med havets läckerheter och vill Zlatan Ibrahimovic dela en ­hummer med en kompis är det bara att beställa ­dagsfärsk fångst.

Kommer bli mätta

Vi åt byns fisksoppa, lax- ­­och tonfisk carpaccio till förrätt och trots en vacker fiskkombination smakade det mer för ögat än för munnen.

Och faktiskt var köttbiten aningen torr i kanten.

Men lugn, spelarna ­kommer att bli mätta. Det finns room service fram på kvällstimmarna.

Hotellet med slottet, som med sina tinnar och torn bildar fasaden mot havet, har ett stort spa och frikostiga ytor för att slappa eller umgås.

Stranden nedanför är dock inte privat och här kan Zlatan Ibrahimovic nog förvänta sig en och annan supporter som är nyfiken på att se sin stora idol vid poolkanten.

Och pooler finns det gott om. Både inne och utomhus.

Och på de rymliga ­dubbelrummen – som nu på lågsäsong kostar mellan 1400-2000 kronor – finns det badkar.

Och tv.

Och sköna sängar.

Att hoppa i.

Och Sportbladet, som gjort just det inför de ­senaste mästerskapen, ­landade mjukt.

Det kan även Erik Hamréns gäng göra i sommar.

Så bra betyg får Blågults hotell

Sängen ➕➕➕

Om grabbarna får ett dubbelrum var så är det gott om plats i sängen. Men bädden är aningen hård. Kan vara bättre för Zlatans musklade kropp jämfört med oss småttingar. Fritt fram för att välja hårdhet på kudden, här finns för alla smaker och huvuden.

Rummen ➕➕➕➕

Bra, rymliga, ljusa med mjuka toner på några väggar. Stilrena möbler. Både badrum med badkar och separat toalett. Finns skön morgonrock och badtofflor att låna och flera sittplatser både inne och ute. På den rymliga balkongen kan man luta sig tillbaka, sluta ögonen och njuta av ljudet från havets vågor. TV med 100 procent Foot där de kan se allt om EM.

Läge ➕➕➕➕

Vackert beläget på den karga Atlantkusten med den friska vinden och det storslagna havet som väller in mot hotellet. Det gamla slottet, som efter andra världskriget öppnades för barn, står kvar och är nu renoverat och utgör hjärtat i hotellet som var klart 2013. Luftigt på framsidan, men entrén och de bakre byggnaderna ligger insprängt mellan havet och bostadsområdet med stenvillorna bakom. Svårt för Zlatan och stjärnorna att röra sig helt avskilt. Närmaste stora stad är Nantes.

Maten ➕➕➕

En riktig fransk meny. Ostron, gåslever, hummer – eller varför inte 30 gram fransk kaviar för 1388 kronor. Vi kan rekommendera risotto på tryffel. Biffsteken var dock lite torr i kanten. Maten är inbjudande för ögonen, men inte lika mättande för magen.Här finns det en lucka för egen kock som kan fylla på med kolhydrater, grönsaker nötter och frukt. Sen kan förstås spelarna får hälsomeny, det skulle nog kostexperten Henning Svendsen föredra.

Roomservice fram till 21.30, men hamburgare och pommes...

Service ➕➕➕➕➕

Vi hann inte öppna bildörren förrän en vänlig ung man var framme med en hjälpande hand. Vänligheten - som inte kändes påklistrad - fortsatte när en av receptionisterna övertygade restaurangen om att vi hade åkt länge och var utsvultna. Hovmästaren var lite franskt frostig men tinade upp till desserten. Och nattportiern var sanslös vänlig. Han visade oss runt och såg till att vi inte försvann i mörkret när vi ville nosa på havslukten.

Spa

Fint, aningen annorlunda spa med 21 kabiner där man kan stänga in sig en och en eller två och två och få behandlingar, vattenmassage, bada ågnbastu. Pooler i alla formen för alla smaker. En ansiktsbehandling för män på två timmar kostar 1677 kronor.

Aktiviteter ➕➕➕➕

Lite tid över mellan matcher kan spelarna klinka lite på pianot i entréhallen, eller kanske hellre köra en biljardmatch. I trädgården finns det ett schack och en enorm badanka. Mer då? "På sommaren kan man vindsurfa, kitesurfa eller vara på stranden en bit bort där det är massa aktiviteter" säger receptionisten.

Sen finns det flera olika sorters pooler att plaska i och sköna solstolar.

Sportbladets fotograf Jimmy Wixtröm prövar hantlarna.

Gym

Liten gymsal med några konditionsmaskiner med spinningcyklar inne vid poolområdet. Men endast lätta vikter. Inte mycket för ett gäng EM-spelare, men de får kanske sitt på fotbollspassen.

Vädret

Det blir vackert, soligt men inte för varmt. Som en svensk högsommar. Bra för svenska sinnen och kroppar. Men tur att hotellet ligger lite i lä i bukten för vinden kan vara pinande. Och havet är friskt. Når kanske upp till 22 grader om sommaren. Bad? För de hurtiga.

WiFI ➕➕

Fritt på rummet. Hastighet 1,01 Mbit/s när du laddar ner. 0,99 Mbit/s för att ladda upp. Aningen snålt internet, går att surfa och är funktionellt. Men detta kan ju höjas till sommaren när stjärnorna är på plats.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM 2016

Marcus Allbäck

Zlatan Ibrahimovic

Lars Richt

Fotbolls-EM