Damklubbarnas brev till Michel Platini

FOTBOLL

Medan pengaregnet till herrklubbarna i Champions League fortsätter blir damklubbarna utan.

Nu skriver de svenska klubbarnas intresseförening Elitfotboll dam (EFD) ett öppet brev till Uefas president Michel Platini med kritik.

Det var förra veckan som Uefa presenterade en del förändringar i upplägget kring de europeisk klubbturneringarna. Damernas Champions League utökas med två lag men får inga extra prispengar. Tillskott i miljardklassen tillfaller dock herrarnas Champions League och Europa League.

– Det är en käftsmäll mot hela utvecklingen. Vi är mitt i kvartsfinalerna och då lovar man miljardbelopp till herrarna men inget till damerna. Du kan inte utöka och sen inte visa att man vill satsa på det. Det är otroligt klantigt och kommer väcka frågor, sa EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström till Sportbladet då.

"Flesta gör förlust”

Och nu agerar intresseföreningen med ett öppet brev till det europeiska fotbollsförbundets höjdare – presidenten Michel Platini och generalsekreteraren Gianni Infantino. Där uttrycker EFD en stor oro för förra veckans besked att herrklubbarna i Champions League får en allt större pengapåse, samtidigt som damernas Champions League bara utökas när det gäller antalet lag.

"En allmän uppfattning kan därför bli att herrfotboll mest handlar om pengar men att damfotboll inte gör det", skriver man och fortsätter:

"Den andra, och allvarligare, oron är att det ger intrycket att Uefa är motvilligt att marknadsföra Uefa Womens Champions League genom att inte utöka dess finansiella del. Det flesta klubbar som deltar i turneringen gör förlust, och det enda sättet att nå 'break even' eller göra en liten vinst är att vinna turneringen".

Vill ha centralt tv-avtal

I brevet, som är underskrivet av EFD-ordföranden Per Darnell, spekulerar man i att klubbar i framtiden kanske väljer att inte delta. EFD skriver också att man i tidigare samtal med Uefa framfört vikten av att centralisera marknadsföring och tv-rättigheter, för att på så sätt bättre kunna finansiera klubbarnas deltagande i turneringen.

TT-SPORTBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM