Sverige nya U21-lag krossade Estland

avEmelie Fredriksson, Fredrik Jönsson

FOTBOLL

"Kanske finns mer potential i det här laget"

Foto: TV12
Gustav Engvall rundar målvakten och gör 3-0 för Sverige.

UPPSALA/STOCKHOLM. Det svenska U21-landslaget körde över Estland i jakten på en EM-plats.

Och ska man tro Kristoffer Olsson, som var med i sommarens guldlag, finns det inget som säger att det skulle gå sämre för den nya upplagan.

– Tekniskt och individuellt sett skulle jag kunna säga att det kanske finns mer potential i det här laget, säger han.

Foto: Bildbyrån
Skrattmatch Engvall och Augustinsson.

Sveriges andra motståndare på kvalresan till U21-EM i Polen blev en mumsbit.

Efter knappt tio minuter fick Gustav Engvall bollen på offensiv planhalva och satte fart mot mål. Strax utanför straffområdet blev anfallaren stoppad och domaren blåste frispark.

Estlands Madis Vihmann, som hade fällt Engvall, fick rött kort.

Engvall tvåmålsskytt

Sverige hade inlett piggt fram till utvisningen och det estländska försvaret orkade bara stå emot några minuter med tio spelare.

Strax efteråt nickade Engvall in 1-0 på ett inlägg från höger. I anfallet efter utökade Melker Hallberg på ett nästintill identiskt sätt.

Sverige gick till pausvila med 3-0 efter att Engvall tryckt in sitt andra mål.

– Skönt att göra mål, säger tvåmålsskytten som haft det tungt i allsvenskan där han bara gjort två mål för IFK Göteborg i år.

Det svenska U21-landslaget, som möter Spanien på tisdag, gjorde tre byten i andra halvlek för att vila några av nyckelspelarna.

Inhoppare nätade

Ferhad Ayaz, som ersatte Kerim Mrabti, hade ett fint inhopp. På en kvart gjorde han både 4-0 och 5-0.

– Det var en riktig härlig kvart, komma in och göra två mål. Vi har mycket boll och rullar ut dem. De går ner sig och ligger under med 3-0, de vet att det är kört.

Så när du hoppade in kändes det avslaget?

– Själv så tänker man inte så mycket på det. Man tänker inte så mycket, man vill bara ha in den där bolljäveln. Håkan sa bara: ”gå in och kör”.

"Extra kick"

Ayaz får sparsamt med speltid i sitt klubblag Gaziantespor. Målen var de första sedan tiden i Degerfors i superetttan.

– Det var en extra kick också. Jag har inte nätat något i Turkiet, det kanske är dags nu. Det var skönt att visa vad man går för, även om det inte har gått så bra i Turkiet, säger han.

Sverige har nu två raka vinster i kvalet, den första segern kom mot San Marino.

Enligt Kristoffer Olsson, som var med i EM-guldlaget i somras, kan det nya U21-laget gå en lika ljus framtid till mötes som det gamla.

– Det är två olika lag. Tekniskt och individuellt sett skulle jag kunna säga att det kanske finns mer potential i det här laget. Jag ska inte säga att det blir så, men det finns där. Man ska fungera som lag också. Det går att föra matcher mer än det förra U21, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM