Bomben: Sepp Blatter avgår

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Det har stormat rejält kring Fifa den senaste veckan.

På tisdagen kom bomben – Sepp Blatter, 79, avgår som president för Fifa.

– Jag känner inte att jag har mandat från hela fotbollsvärlden, säger Blatter.

Fifa-pamparnas svulstiga leverne – betalade städerskan över 690 000 kronor

I natt kom uppgifter från New York Times om att Fifa-presidenten Sepp Blatters högra hand, Jerome Valcke, kan vara inblandad i muthärvan.

Generalsekreteraren ska ha undertecknat den överföring på 10 miljoner dollar som före detta vice ordföranden Jack Warner misstänks ha tagit emot som muta i utbyte mot att hjälpa Sydafrika att få VM 2010.

Valcke har i ett mejl hävdat att han inte har något med överföringen att göra och under tisdagen gick Fifa ut med ett uttalande på sin hemsida.

”Varken Jerome Valcke, eller någon annan av Fifas högsta ledning, har varit inblandade i det här projektet”, skrev Fifa.

Efterträdare ska väljas

Men AP-journalisten Martyn Zeigler kunde visa upp ett dokument som bevisar motsatsen.

Kort senare kallade Fifa till en oplanerad presskonferens på högkvarteret i Zürich. Då kom bomben. Sepp Blatter avgår som Fifa-president.

– Jag ställde upp i omvalet eftersom jag trodde det var det bästa för organisationen. Valet är över men Fifas utmaningar fortsätter. Fifa behöver byggas om från grunden. Jag har mandat från Fifas medlemmar, men jag känner inte att jag har mandat från hela fotbollsvärlden, fansen, spelarna, klubbarna, folk som lever, andas och älskar fotboll lika mycket som vi alla gör. Därför har jag bestämt mig för att lägga ner mitt mandat, säger han.

Blatter kommer nu att kalla till en ny kongress där en ny ordförande ska väljas. Blatter kommer dock att fortsätta tills dess. Nästa ordinarie kongress ska hållas i Mexico City i maj 2016 och den extrainkallad kongressen lär inte hållas förrän december.

”Står inte under utredning”

Justitiekanslern i Schweiz (OAG) har understrukit, efter Blatters sorti, att den numera före detta Fifa-ordföranden inte är misstänkt för brott. Det uppger bbc.com: "Joseph S. Blatter står inte under utredning av OAG. Hans aviserade avgång kommer inte att ha någon inverkan på pågående brottsmål.", skriver OAG.

Fifa-pamparnas svulstiga leverne – betalade städerskan över 690 000 kronor

Publicerad: