Halv miljon minns vår bäste målvakt

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-05-20

Chockas av engagemanget i Sverige: Nu förstår man att folk kände till en sådan som Hasse

Med en kort minnestext konstaterar Grunden Bois med stor sorg att deras målvakt Hasse ”Ravelli” Lundström har gått bort.

Ett dygn senare har nyheten om målvaktsprofilens bortgång snart engagerat en halv miljon människor.

Men så var han också världshistoriens allra bäste målvakt.

Grunden Bois meddelar på sin hemsida att Hasse ”Ravelli” Lundström efter en längre tids sjukdom gått bort, 51 år gammal. Att målvakten, som varit med på Grunden Bois resa nästan hela vägen sedan starten 1992, var en stor profil inom klubben visste grundaren Thor Guttormsen. Men exakt hur stor han var i Sverige kunde ”Boisarna” inte ens drömma om.

”Hälsningarna väller in”

– Det rullar fortfarande på. På Facebook har snart 400 000 människor läst vår minnestext och det kommer säkert bli en halv miljon. Det är delningar, kommentarer och favoriseringar både på Facebook och Twitter. Det är hejdlösa siffror överallt och det är personliga hälsningar.

Hälsningar väller in hela vägen bort från Kina där fotbollsstjärnan Tobias Hysén skickar sina kondoleanser.

– Vi har fått nya följare på Twitter från NHL-spelare, handbollsproffs, elitidrottsstjärnor, elittränare och andra klubbar men framförallt allmänheten som skriver och hör av sig. Man vet inte vilka alla är men folk i vårt land hade tydligen koll på Hasse. Det är inte sant egentligen. Nu förstår man plötsligt att folk kände till en sådan man som Hasse. Det är fantastiskt att han får de här hyllningarna.

Vägrade erkänna att det var mål

En av de som minns ”Hasse Ravelli” är hans idol, Thomas Ravelli.

– Han hade ju sitt speciella sätt där han rullade ihop sina armar i något slags kryss och det betydde att det inte var mål. Det var hans specialitet. Oavsett om det var mål eller inte så vägrade han att erkänna att bollen var inne. Det var inte mål. Jag får säga att jag är stolt över att han använde mitt namn. Att han ville kalla sig ”Hasse Ravelli” var roligt.

Hasse blev en profil hos den breda allmänheten genom SVT:s dokumentärer om Grunden Bois, laget där spelarna står för ännu mer imponerande insatser än i de flesta andra fotbollslag. Thor Guttormsen menar också att Hasse Lundström bara genom sitt sätt att vara varit med och förbättrat situationen för andra med samma förutsättningar.

– Han är en av de som banat väg för människor med intellektuella funktionsnedsättningar att få idrotta och vara en del av samhället.

Tänder ljus på träningen

Under onsdagens träning ska lagkamraterna i Grunden Bois tända ljus och minnas sin vän. De blir då ytterligare några av snart en halv miljon som det senaste dygnet skänkt fotbollshistoriens bäste målvakt en tanke. Målvakten som under hela sin karriär aldrig släppte in ett enda mål.

– Han gjorde sin sista träning med oss när han fyllde 50 och då hade vi slagit in en Grunden Bois-jacka åt honom. Vi la även ut det på Facebook och Twitter och då var det väldigt många som hörde av sig och grattade. Däribland Thomas Ravelli som skrev en personlig hälsning. Jag visade det för Hasse men, i och med att han visste att han var världens bäste målvakt, så ryckte han bara på axlarna och sa ”det vet jag”. Han var iskall till det också. Det imponerade inte på honom alls. Han var en luring. En vuxen ”Emil” med många strängar på sin lyra. Hade man bara haft några av dem själv hade man varit överlycklig.

Lämna gärna din hälsning till "Hasse Ravelli" på Grunden Bois Facebook-sida.