Gais: Vi lämnar walkover

avIbraheem Alsalman, Per Bohman

Gais tänker inte spela matchen.

De lämnar walkover.

”Det var ett enkelt beslut, men samtidigt kontroversiellt. Nu går vi vidare till gruppspelsmatch tre och lämnar det här bakom oss”, skriver klubbchefen Erik Bergqvist klubbens hemsida.

Derbyt mellan Gais och IFK Göteborg kommer inte återupptas efter publikskandalen där supportrar till Blåvitt skickade in hundratals raketer samt knallskott på planen. Nu är beskedet definitivt. Gais väljer att lämna walkover och spelar inte matchen mot IFK Göteborg.

Påfrestningen på laget och organisation är och har varit ohanterlig och fokus har än mer flyttats från idrott till något annat. Detta är något som GAIS inte vidare vill vara en del av och det rubbar hela säsongsplaneringen både på och vid sidan av plan”, skriver klubben på sin hemsida.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Ett enkelt beslut”

Gais vill helt enkelt lämna det här bakom sig.

Personskador, dålig PR för klubbarnas och fotbollens varumärken till följd av omfattande ordningsstörningar av denna karaktär är inget som GAIS ställer upp på eller för den delen vill ha vidare samröre kring”.

Klubbchefen Erik Bergqvist uttalar sig för hemsidan.

– Det var ett enkelt beslut, men samtidigt kontroversiellt. Nu går vi vidare till gruppspelsmatch tre och lämnar det här bakom oss. Vi är beredda på att regelverket eventuellt kan straffa oss, säger Bergkvist som inte har någon kritik att framföra mot förbundet.

”Nej, förbundet har agerat utefter de rutiner som finns och det gemensamma regelverk vi varit med och tagit fram”, skriver Bergqvist till Sportbladet.

Vill inte störa ÖSK och Nyköping

För Gais var det viktigt att Nyköping och Örebro SK, som också är med i samma grupp i Svenska cupen, inte ska drabbas. Nästa omgång spelas nämligen redan i helgen och Gais anser sig inte kunna planera in en match mot Blåvitt innan dess.

– Med ett drygt dygns distans till händelsen på Bravida Arena, så anser vi att detta har vuxit till helt andra proportioner. Vi är fortsatt positiva till att avgöra alla matcher, i möjligaste mån, på planen. Men om inte konsekvenserna av denna händelse avgörs någon annanstans, vad krävs då för att det skall göra det, säger Glenn Heiman, tf. ordf i Gais.

IFK Göteborgs klubbchef Max Markusson vill inte kommentera Gais beslut.

”Vi avvaktar tills att vi får ett formellt besked från förbundet innan vi kommenterar”, skriver han i ett sms till Sportbladet.

Tidigare har Blåvitt kommunicerat att de helst inte vinner på walkover.

Vad händer nu?

Svenska fotbollförbundet kommenterar Gais agerande via presskontakten Staffan Stjernholm.

– Formellt ska Gais skriftligen lämna in sin ståndpunkt. Förbundets tävlingskommitté sammanträder och därefter ska tävlingskommittén meddela ett beslut så fort som de kan. Runt lunchtid. De ska alltså sammanträda och sen ta ett beslut. När det finns skrivet så kommunicerar vi det på svenskfotboll.se.

ARTIKELN HANDLAR OM