Mejla

Robert Laul

Laul: Blåvitts fans gav Gais segern

FOTBOLL

Disciplinnämnden har beslutat om 3-0 till Gais och jag har inte upptäckt någon idrottsjuridisk kullerbytta i domen.

Resonemanget är i linje med regelverket, bestraffningen i proportion till brottet.

Därmed var det inte förbundet eller disciplinnämnden som gav Gais segern.

Det gjorde raketforskarna i IFK Göteborgs egen klack.

Svensk fotbolls uttalade vilja är att undvika skrivbordsmatcher.

Det är klokt.

Men inga regler utan undantag.

Om spelare eller domare oskadliggörs av publiken hamnar saken i en annan dager. Det går inte att ha en kategorisk inställning att spela vidare till varje pris.

När det kommer till det idrottsjuridiska efterspelet till raketattacken inne på Bravida Arena är det ytterst Gais som drivit fram den här utgången. De har hållit en rak kurs genom processen. När målvakten Marko Johansson vittnade om hörselskador till följd av pyrotekniken ville de helst inte återuppta matchen av förklarliga skäl.

Gais visade sig samtidigt lösningsinriktade till att hitta ett senare speldatum, men när det inte gick innan svenska cupens tredje omgång föll försöken, enligt SvFF:s tävlingskommitté. Gais hörselskadade målvakt är enligt uppgift inte ens spelduglig till helgens cupmatch.

Gais-ledningen framhärdade sin grundinställning och lät sig inte bli överkörda. De argumenterade för sin ståndpunkt och att det finns viktigare saker än tre poäng i ett svenska cupen-gruppspel. De drog en gräns för vad de kunde acceptera och höll en annan linje än ”spela klart till varje pris”-fundamentalismen. Gais har agerat klokt och korrekt enligt mig, givet det som är känt.

Enligt disiplinnämndens beslut har IFK Göteborg ”inte några invändningar vad gäller beskrivningen av händelserna men har påpekat vikten av att fotbollsmatcher avgörs på planen”.

Disciplinnämnden (där en av sex ledamöter var skiljaktig) konstaterar också att det är olyckligt att Tävlingskommittén inte hittade en lösning att spela vidare: ”Det kan tyckas motstridigt att å ena sidan sträva mot att matcher avgörs på plan och å andra sidan ha en huvudregel om förlust när matchen prövas av nämnden. Men nu ser regelverket ut på detta sätt (…) Det är bara att beklaga att TK som tävlingsstyrelse för Svenska Cupen inte har lyckats lösa situationen”.

Efterspelet handlar fortsättningsvis om polisen kan gripa raketforskarna som stod i Blåvitt-klacken i måndags och nu har bjudit Gais på segern. De bör lagföras av rättsväsendet för misshandel av Marko Johansson, betala skadestånd till IFK Göteborg samt ersätta alla åskådare på Bravida Arena för biljettkostnaden. Förhoppningsvis kan klubbdirektören Max Markusson hjälpa till med identifieringen om de skyldiga accepterar hans inbjudan om en kopp kaffe på Kamratgården.

Enas om vilka som är fotbollsmördarna

I min krönika direkt efter det organiserade sabotaget inne på Bravida hoppades jag på en intern supporterdiskussion i IFK Göteborg som klarade av att reda ut reda vilka som var fotbollsmördarna den här kvällen. I det avseendet anser jag att Alltid Blåvitt-redaktionen på svenskafans.com visade dålig bollkänsla. Senaste krönikan handlar om vad Gais gjort för fel och att pyroteknik borde legaliseras.

Krönikan fick mothugg och en annan supporter skrev på sajtens forum:

Vad vi har just nu är ett läge där 600 fyrverkerier skjutits från vår läktarsektion på bara några sekunder. Det ledde till att den mest emotsedda matchen i Göteborg sen 2015 blev inställd. Det ledde till att Gais målvakt enligt uppgift inte är i spelbart skick. Det ledde till att Blåvitt i ett uruselt ekonomiskt läge kommer åka på rejäla böter, kanske få spela matcher utan publik och tvingas betala tillbaka biljettpengar till tusentals. Det kan dessutom leda till bortfall bland publik och sponsorer framöver. Och det gör också att vi inte har makten över vårt eget eventuella avancemang i Svenska cupen”.

Jag snodde stycket rakt av för det går inte att formulera tydligare. Borde inte hela föreningen resonera precis så? Det börjar alltid med en själv.

Ta lite ansvar, tack

Varför fokuserar fanssjournalister och supporterprofiler runt IFK Göteborg inte på föreningens egna supporterrelaterade problem, i stället för att skylla på förbund, medier, andra lag eller som nu senast: en missbedömd takvinkel på Bravida Arena. Det var personer på IFK Göteborgs egen läktare – ingen annan – som urinerade på föreningen och nu tvingar Blåvitt att lägga extremt med tid och kraft på att hantera de stora konsekvenserna. Ta lite ansvar för debattens riktning, tack.

Det finns en annan sida också och den är i majoritet. Kanske kan de många och goda supporterkrafter som tröttnat på eländet inte lösa problemen, men de kan underlätta för rättsvårdande myndigheter att städa bort den illegala verksamhet som pågår. Kliva åt sidan, öppna upp för polis och ordningsvakter eller åtminstone underlätta för kameraidentifiering när det förbereds för nya sabotage för inget vet var det tar vägen nästa gång eller när det går åt helvete igen. Eller vad är alternativet så länge berörda grupperingar inte är intresserade av att diskutera gränser eller ta ansvar när det går snett?

Ingen självkritik från fegisarna

Ingen av fegisarna har heller (mig veterligen) öppet kommunicerat självkritik eller skickat signaler om hur de ska förbättra sitt läktarbeteende. Det är ytterligare en skymf mot Marko Johansson, mot Gais, mot IFK Göteborg, mot övriga Blåvitt-supportrar, mot svensk fotboll och mot svensk idrott.

Både som förening och enskild supporter går det att öka avståndet ytterligare till fotbollsmördarna och deras destruktiva läktarmiljö. Inte låta de gömma sig i mängden och massan. Visa med kollektivets kraft att det inte accepteras längre, från och med nu. Och för all del, att dörren tillbaka till gemenskapen är öppen för alla som ändrar sig och accepterar och anpassar sig till IFK Göteborgs värdegrund, regler och normer.

Dra gränsen, håll linjen.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart: Gais vinner med 3–0

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Cupen fotboll (herrar)

IFK Göteborg

GAIS

Allsvenskan i fotboll