Dags för ÖFK att äntra ”helvetets” portar

Så var den här: dagen då Östersunds FK går igenom helvetets portar i Istanbul.

Historierna som förtäljer vilken ogästvänlig miljö som väntar på Türk Telekom är flera.

– Det är den bästa arenan jag har spelat på, säger förre Galatasaray-spelaren Johan Elmander, 36, till Sportbladet.

Följ ämnen i artikeln

”Welcome to hell”.

Så löd budskapet när Manchester United välkomnades till ett i dag mytomspunnet kval till Champions League hösten 1993.

En fras som sedan dess ständigt har förknippats med Galatasarays hemmaborg för att sätta skräck i alla motståndare som tar sig dit.

Flera gäster kan intyga att det inte handlar om ett meningslöst uttryck. En av dem är Sir Alex Ferguson.

– Manchester United utsattes för mer fientlighet och trakasserier än vad jag någonsin upplevt på en fotbollsresa, har den skotske managern slagit fast när han mindes tillbaka på den 3 november för 24 år sedan.

Med i spelartruppen fanns bland annat Ryan Giggs, vars minne av resan till Istanbul är glasklart.

– Jag kommer ihåg det mycket väl. Det kommer alltid finnas med mig. Jag var 19 år gammal, och när vi kom till flygplatsen var det massor av banderoller och fans. Tusentals som bara skriker åt dig, har den walesiske legendaren berättat i en intervju med ESPN.

”Väsnades hela natten”

– Utanför hotellet var det fans som väsnades hela natten, bara för att försäkra sig om att vi inte skulle få någon sömn. De kommer till arenan flera timmar innan match och atmosfären var högljudd 90 minuter innan avspark. Vi bara stod där mitt på planen och beskådade supportrarna vråla. Ena läktaren mot den andra, fortsatte Giggs.

Och skrämselpropagandan fungerade. 3–3 på Old Trafford följdes upp med ett mållöst resultat hemma på Ali Sami Yen Stadium och Galatasaray snuvade Manchester United på Champions League-avancemang.

Sedan 2011 spelar den turkiska storklubben på nya Türk Telekom Arena. Inramningen således något förändrad – men ”helvetet” intakt.

Ett smeknamn som klubbens senaste svensk, Johan Elmander, anser vara ganska träffsäkert.

– Ja, absolut. När det är fullsatt är det bra tryck och tufft att spela där. Det var väl Alex Ferguson som sa att det var en av de tuffaste arenorna att komma till? säger han till Sportbladet.

Elmander i ”Gala”-tröjan.
Elmander i ”Gala”-tröjan.


”Väldigt bra – om man spelar i rätt lag”

Nästa motståndare heter alltså Östersunds FK. En på förhand enkel lottning i den andra omgången av kvalet till Europa League, men efter förra veckans 0–2-förlust på kalla och blåsiga Jämtkraft Arena är ”Gala” i brygga inför returen.

Supportrarna kommer dock gör allt i sin makt för att se sitt lag vända på steken på sin hemmaplan och Graham Potters manskap kan räkna med ett mindre härligt mottagande.

– Fansen är fantastiska där borta och man går väldigt hårt in i det och stöttar sitt lag. Fotbollen är religion – och spelar man i rätt lag är det väldigt bra, säger Elmander som spelade i Galatasaray 2011–2013.

Det sista påståendet kan även en annan svensk anfallare intyga.

Kennet Andersson, 49, avslutade sin professionella karriär i Fenerbahçe i början av 2000-talet och har spelat ett flertal Istanbul-derbyn mot Besiktas och just Galatasaray.

”En otrolig känsla”

Han vet hur tufft det är som bortaspelare om hemmasupportrarna är emot dig, och hur du fylls med superkrafter om de stöttar dig.

– Första året med Fenerbahçe vann vi alla derbyn hemma och det berodde just på det otroliga trycket man hade bakom sig. En otrolig känsla. Och jobbigt att spela emot, säger Kennet Andersson.

Hur tror du det kan påverka Östersundsspelarna som inte är vana vid den här sortens inramningar?

– Det kan ju bli en effekt om man tycker det är häftigt och blir impad. Det gäller att köra sitt eget spel. Den stora skillnaden blir ju för hemmalaget. Jag upplevde själv en stor skillnad på turkarna om de spelade hemma eller borta. Hemma bröstade de upp sig och var stora och starka. De hade självförtroende och bara öste på.

Andersson tillägger:

– Den stora skillnaden är den man får emot sig som bortalag. Det känns inte riktigt som samma lag som man mötte hemma.

Derbyhjälte i ”Gala”

Johan Elmander minns med värme tillbaka på sina två säsonger i Galatasaray – ett lag vars fans inte glömmer sin svenske anfallare i första taget.

Bland annat efter att ha gjort mål och lett sitt lag till seger mot både Fenerbahçe och Besiktas hemma på Türk Telekom Arena.

– Det är många goa minnen från derbyna. Det är speciellt och tiden från Galatasaray ligger mig varmt om hjärtat.

Hur tror du det går i returmötet?

– Väldigt svårt att säga. Östersund har ett bra utgångsläge med 2–0 och spelar på ett bra sätt. Jag tror och hoppas att ”Gala” kommer vända men man får inte ta lätt på den här matchen.

– Men det vore såklart roligt för svensk fotboll om Östersund gick vidare...

Galatasaray–Östersund startar klockan 19.30 och sänds på Eurosport.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.