Norges jättetabbe: ’Ska inte få hända’

Foto: Terje Pedersen (NTB SCANPIX)
FOTBOLL

Norges U21-landslags riskerar att straffas med poängavdrag.

Anledningen: En pinsam tabbe i måndagens 5-0-seger mot Kosovo.

– Vi är förtvivlade, säger förbundschefen Alf Hansen till VG.

På fredag drar U21-EM i Polen i gång men redan nu pågår kvalet till 2019 års mästerskap. Och i söndags fick Norge en smakstart då man pulvriserade Kosovo med hela 5-0.

Men allt är inte frid och fröjd.

En av målskyttarna, 19-årige Celtic-spelaren Kristoffer Ajer, var nämligen förbjuden att spela.

I en U19-landskamp mot Spanien den 27 mars tidigare i år visades han ut efter två gula kort och enligt reglerna innebär det att han automatiskt stängs av i nästkommande match på samma nivå eller högre.

”Ska inte få hända”

Det här glömde Norges U21-landslag bort när de tog ut honom i startelvan mot Kosovo.

Och felet upptäcktes av Uefa.

– Våra rutiner borde ha gjort att vi uppmärksammade att Ajer inte var uttagningsbar, men tyvärr blev det inte så. I en professionell organisation ska det förstås inte få hända. Nu måste vi göra en rejäl intern utredning, säger Alf Hansen, direktör i norska fotbollförbundet, i ett uttalande.

Kristoffer Ajer själv är förkrossad.

– När jag blir uttagen i en trupp så gör jag mig redo för spel. Jag antog att utvisningen mot Spanien bara gällde U19-nivå. Det känns otroligt surt. Men det enda vi kan göra nu är att fortsätta vinna matcher, säger han i ett uttalande.

”Lider med spelarna”

Norges fotbollförbund skriver själva att man sannolikt kommer tilldelas förlust i matchen mot Kosovo och därmed bli av med sina tre poäng.

– Jag lider med spelarna som gjorde en fantastisk insats. Gruppsegern blir svår att ta nu, vi får sikta in oss på playoffplatsen, säger förbundskapten Leif Gunnar Smerud.

ARTIKELN HANDLAR OM