Kommunen rustar för Europaspel - för miljonbelopp

Publicerad:
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Konstgräset på Jämtkraft arena håller inte för Europaspel.

Nu satsar kommunen 20–25 miljoner kronor för att Östersund ska få spela på hemmaplan.

– Det är ganska naturligt när man har ett allsvenskt lag på väg ut i Europa, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Östersunds FK tilldelades en plats till Europa League-kvalet sedan man vunnit svenska cupen tidigare i vår. Den 13 juli spelas den första matchen men ska det bli hemma på Jämtkraft arena krävs ett flertal åtgärder.

Nu meddelar kommunen att en ombyggnation av arenan kommer att genomföras i tid. Det innefattar bland annat asfaltering av arenaområdet, breddning av konstgräsplanen samt en ny sittplatsläktare.

”Har funnit en bra lösning”

– Dialogen med Östersund kommun har varit jättebra. Vi har funnit en bra lösning av utvecklingen av arenan och hur den ska bli klassad till kategori fyra, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Totalt beräknas omkostnaderna hamna på 20–25 miljoner kronor, där kommunen står för konstgräs- och asfalteringskostnaden. ÖFK bidrar till finansiering av läktaren genom höjda hyreskostnader.

Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson väntar sig att östersundsborna kan komma att reagera starkt på miljonnotan.

– Jag kan förstå att vårt beslut om att uppgradera arenan kan sticka i ögonen på en del människor med tanke på de besparingar vi samtidigt ska genomföra i kommunen. Men det känns ändå som rätt beslut sett till kommande planerade investeringar på arenan, plus att ÖFK också går in med så stor del, säger hon i ett pressmeddelande.

”Är ganska naturligt”

Även Daniel Kindberg har förståelse för att summan kan låta hög i mångas öron men betonar att kommunen satsar mycket på idrott överlag.

– Vi har bland annat en världsarena för skidor, ny hall för basketen... det är inte så märkligt att man går in med det här. Det är ganska naturligt när man har ett allsvenskt lag på väg ut i Europa, säger han och tillägger att Uefas hårda regelverk är någonting positivt:

– Det ska vara höga krav så väl i allsvenskan som i Europatävlingarna. Det handlar ju trots allt om säkerheten för spelare, ledare och åskådare.

Den 19 juni lottas den andra kvalomgången.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.