”I slutet rann det över, det får man köpa”

Okända kommentatorn om referatet alla snackar om

avErik Karlsson

FOTBOLL

Assyriska BK hade aldrig spelat i division ett förut och Steven Can hade aldrig kommenterat en fotbollsmatch.

Men tillsammans behövde de bara en 90 minuter för att bli svensk fotbolls mest omtalade snackis under påskhelgen.

– I slutet rann det över, men det får man köpa, säger Can om det galna referatet.

Foto: Privat / Ettanfotboll

Att Göteborgsklubben Assyriska BK gått upp i division ett har nog passerat de flesta förbi.

Men efter att laget vänt 0–1 till 2–1 hemma mot Oddevold i premiären är det annorlunda.

Anledningen?

Kommentatorn Steven Can. Med en enorm inlevelse, och kanske en aning tveksam objektivitet, refererade han vändningen i matchen live på ettanplay.se. Klippet med målen har fått enorm spridning i sociala medier, bara på ettanfotbolls facebook-sida har Steven Cans målvrål setts av över 26 000 ett knappt dygn efter matchen.

När Sportbladet ringer Steven står han och bakar pizza på restaurangen där han jobbar, lite överväldigad över reaktionerna.

– Det är klart att man blir glad, jag älskar fotboll. Jag hade på känn att det kanske skulle bli lite reaktioner men aldrig att det skulle bli så här stort. Jag är faktiskt lite stolt, jag trodde inte det skulle gå så bra, säger han.

”Lugnare i Premier League”

Ja, det är inte alla som blir en stor snackis efter sin första dag på ett nytt uppdrag. För så var det, matchen var inte bara Assyriskas första i division ett utan också Steven Cans första uppdrag som referent någonsin.

– Hade det varit en Premier League-match hade jag varit lugnare, då kan man varenda spelare, men nu är det division ett och jag kanske kunde tio procent av namnen. Du vet man får två A4 och får hålla på och kolla tröjnummer. Men jag kom in i det och på slutet kunde man namnen.

Det var också på slutet som matchen vände. Först kvitterade Mattias Ucar i den 83:e minuten och i slutminuten kunde Mihel Jevtic avgöra efter en tilltrasslad situation där Steven Can kastades mellan hopp och förtvivlan flera gånger innan det avgrundsdjupa målvrålet kom.

– Jag trodde han skulle sätta den på första där, men målvakten gör en kanonräddning. Men det går väl att se det som att jag såg in i framtiden lite, haha.

Och ja, Steven Can erkänner att han blev lite för partisk under det dramatiska slutet. Men i division ett är det varje klubbs ansvar att fixa en kommentator och Steven har själv växt upp med, och spelat för, klubben. När den historiska segern var ett faktum gick det inte att hålla igen.

”Det var bara känslor”

– Jag ska vara ärlig, det var bara känslor. Jag blev lite partisk, men Assyriska möter ett för mig anrikt Oddevold och vinner. Jag försökte vara opartisk hela matchen men i slutet rann det över. Det får man köpa, säger han.

Men det känslosamma referatet speglar också hans förebilder.

– Jag tycker Niklas Holmgren och Glenn Strömberg kan förmedla en match på ett känslosamt sätt. Jag tycker att Glenns ”wouäähh” förhöjer stämningen.

Det låter som du fått mersmak av det här nu?

– Ja, jag har alltid haft ett intresse att kommentera. Jag ställer gärna upp framöver så länge det inte krockar med jobbet, eller ja... det får lösa sig på något sätt. Jag tror Assyriska vill att jag fortsätter nu också.

Kan det till och med bli aktuellt med andra uppdrag tror du, en ny karriär?

– Från min sida? Absolut. Om någon bolag ringer så absolut. Jag är öppen för förslag, jag älskar fotboll – det är som en religion för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM