”Dags att vi får chansen att fylla ut en stor kostym”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD / AFTONBLADET
Hedvig Lindahl
FOTBOLL

ARNHEM. Doetinchem, ­Tilburg, Deventer – Enschede.

Hur bra koll har du på de nederländska EM-orterna?

I det svenska laget är spelarna besvikna.

–  Tänk om någon på maktposition kan låta oss flytta fram rejält. Att vi ­inte hamnar på bakgården, ­säger Hedvig Lindahl.

Under tisdagen publicerade ETC:s krönikör Moa Svan, som har bevakat damlandslaget och skrivit boken ”Det riktiga landslaget”, en text med rubriken ”Sluta behandla vuxna kvinnor som små barn” som handlar om att när kvinnor ska spela fotboll ska det vara puttinuttigt – med små arenor och små städer.

Landslagets målvakt Hedvig Lindahl skulle själv inte uttryckt sig likadant, men är en av de som gärna hade sett att EM-­turneringen hade spelats på större arenor.

–  Det är definitivt dags att vi får chansen att fylla ut en stor kostym, att någon tar risken. Det är ju en ekonomisk risk att boka en större arena, säger Lindahl.

–  Vad händer om vi säljer ut den – vad skulle hända om vi faktiskt tog ett sånt här stort kliv (sträcker ut ­armarna) in i den rollen och ”booom”? Det är ingen som ger en något i livet, men tänk om någon på maktposition kan låta oss flytta fram rejält. Att vi inte hamnar på bakgården, utan att vi flyttas fram rejält. Fotbollen är väldigt konservativ. Man önskar att det hade gått fortare.

Efterlyser satsning

Camp Sweden kommer ­inte att vara på plats i Nederländerna. Värd­nationen har ­däremot sålt ut sina ­matcher sedan en tid tillbaka, något som är ­positivt enligt Nilla Fischer.

Foto: EuroFootball / Getty Images Europe
Finalarenan De Grolsch Veste

Mittbacken hade där­emot velat att matcherna hade spelats på större ­arenor. 

–  Jag tycker inte att det ­bara är att placera oss på mindre arenor och tänka att vi ändå inte kommer att dra folk. Lägg matcherna på större arenor och jobba hårt så in i vassen för att få dit så mycket folk som möjligt
i stället. Det skulle vara kul med en superstor satsning från värdlandet och hela Uefa för att fylla de större arenorna så mycket som möjligt, säger Fischer.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD / AFTONBLADET
Nilla Fischer

Hedvig Lindahl berättar att det inte direkt råder ­någon EM-stämning i Arnhem, där Sverige har sitt spelarhotell.

Hoppas på EM-feber

–  När vi kom hit såg vi ­inget om EM, man såg en bil typ. Jag hoppas att det är mer på spelorterna, att det är i ”peoples face” och att apparaten drar
i gång på allvar. Om det hade ­varit ­herrarna så hade det varit annorlunda. Man önskar att det en vacker dag inte ska vara ­annorlunda, att allt ­bara ska vara samma.

EM i Holland avgörs ­mellan den 16 juli och den 6 augusti. Sverige inleder mästerskapet med att spela mot Tyskland på måndag den 17 juli.

1 av 6
Stadion Galgenwaard, Utrecht