Allsvenskan i fotboll

Inhopparen matchhjälte för Sirius

Av: 

Nils Rahm

Yukiya Sugita blev hjälte mot IFK Norrköping.
Yukiya Sugita blev hjälte mot IFK Norrköping.

FOTBOLL

Yukiya Sugita hade inte gjort ett allsvenskt mål sedan matchen mot Norrköping i oktober 2020.

I kväll fick japanen jubla igen – när Sirius sänkte Peking med 1–0.

– Han var klass i dag, säger Daniel Bäckström till Discovery Plus.

Det blev en tung start på matchen för hemmalaget Norrköping. Laget tvingades till ett tidigt byte på anfallsstjärnan Christoffer Nyman, då 29-åringen fick en smäll mot huvudet efter en duell med Jamie Roche i Sirius.

PLUS: Bohman: ”Från spetälsk till frälsare i derbyt”


In kom i stället 20-årige Darrell Kamdem Tibell, som bara hade gjort ett kort inhopp i allsvenskan tidigare.

Men den första halvleken innehöll inte mycket till målchanser och när domaren blåste av för halvtid stod det fortsatt 0–0 på resultattavlan.

Sirius och tränaren Daniel Bäckström valde att agera. Filip Olsson och Yukiya Sugita byttes in. Den sistnämnda har haft skadeproblem det senaste året, och hade inför kvällens match endast gjort 145 allsvenska minuter den här säsongen.

– Jag var så pass missnöjd med den första halvleken att jag kände att vi kunde gjort fler byten än två. Nu satt Olsson och ”Sugi” och studsade på bänken, så det var bara dags att göra någonting. Jag tyckte att vi gjorde en klart underkänd första halvlek, säger Daniel Bäckström till Discovery Plus.

Första målet sedan oktober 2020

Sugita skulle komma att ge Sirius anledning att jubla. Bollen damp ner hos japanen, vid utkanten av straffområdet – och mittfältaren slog till. 1–0 till bortalaget, och Sugita kunde därmed noteras för sitt första mål sedan oktober 2020. Vilket lag han mötte då? Norrköping, på bortaplan.

Sirius fick sedan ett jätteläge att utöka genom Christian Kouakou, men Oscar Jansson i Peking-målet räddade.

Hemmalaget försökte trycka på för en kvittering men Sirius höll undan, och kunde därmed få med sig alla tre poängen hem till Uppsala. I och med resultatet kliver Sirius upp på tionde plats i tabellen, medan Norrköping halkar ner till elfte plats.

– Det är skönt att stå här som tränare för laget som rycker upp sig. Jag tycker vi gör en bra andra halvlek och vi vinner välförtjänt. Så ruggigt glad för ”Sugi” också, jag tycker han gör en klass-45:a. Att han kröner det med ett mål också – han var klass i dag, säger Bäckström.

Desto tyngre för Peking – och det syntes på hemmaspelarna. Jonathan Levi såg tårfylld ut när han satte sig ner i konstgräset efter slutsignalen.

– Vi kommer inte upp i nivå. Just nu är man väldigt känslosam, så jag kan inte spekulera i vad vi hade kunnat göra annorlunda, säger Levi.

ANNONS

Streama alla matcher i Allsvenskan hos Discovery+ här!

Extern länk från Discovery+

Skaffa konto

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenskan inifrån: Tre svenska klubbarna som har erbjudits Durmaz

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IK Sirius FK

IFK Norrköping