Ligue 1

Vägrar betala – vill ha coronarabatt

Av: 

Filip Lindfors

FOTBOLL

Fransk fotbolls framtid kan vara i fara.

Mediebolaget Mediapro vägrar att betala 360 miljoner kronor till det franska förbundet.

– Förklara för mig hur vi ska hålla vår verksamhet levande, säger Reims ägare Jean-Pierre Caillot.

TV-kanalen Téléfoot Chaine, som är den stora rättighetsinnehavaren av Ligue 1 och Ligue 2, kan tvingas att lägga ner. Kanalen grundades för bara fyra månader sedan och ägs av den stora medieorganisationen Mediapro, men nu kan kanalen släckas ner redan till helgen.

Det är en konflikt som pågått under en lång tid mellan Mediapro och det franska fotbollsförbundet LFA. Enligt den franska sajten, GFFN, så är Mediapro skyldiga LFA närmare 360 miljoner kronor efter att ha vägrat betala ut pengar i två omgångar, en betalning i oktober och en nu i december. Detta är pengar som ligan sedan betalar ut till klubbarna i Ligue 1. Summan ingår i det fyraåriga avtal som parterna skrivit och bara i år ska Mediapro betala cirka 800 miljoner kronor till LFA. Anledningen till pengabråket ska vara att Mediapro vill ha en ”corona-rabatt”.

Nu är de båda parterna i en rättslig tvist i domstol som alltså kan innebära att helgens omgång inte kommer att visas på tv i Frankrike. Däribland stormötet mellan PSG och Lyon som spelas på söndag. Mediapro hävdar att de inte behöver betala ut pengarna för december, då de redan är i domstol gällande betalningen i oktober.

Kanalen upphör att existera

Enligt GFFN så har anställda på Téléfoot Chaine blivit informerade om två olika kortsiktiga scenarion. Antingen så fortsätter kanalen att sända matcher, men med mycket mindre rättigheter. Eller så upphör kanalen att existera helt och hållet.

Inte nog med att helgens omgång är i fara i Frankrike. Vissa röster hävdar till och med att hela ligans framtid är i fara.

– När du inte har några tv-rättighetspengar, inga biljettpengar eller inkomster i samband med matcherna, så måste du förklara för mig hur vi ska hålla vår verksamhet levande. Det är väldigt tydligt att fler än hälften av lagen i Ligue 1 kan hamna i en situation där de inte kan betala sin personal eller sina spelare, sa Reims ägare Jean-Pierre Caillot i helgen till Le Parisien.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Mbappé bara en simpel supporter

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ligue 1

PSG, Paris Saint-Germain FC

Fotboll

Lyon