Lämnade Hammarby – gör succé i Häcken: ”Mycket snack i Bajen”

BORÅS/GÖTEBORG. Nyligen debuterade han i U21-landslaget, i kväll väntar toppmöte mot IF Elfsborg.

Efter flytten från Hammarby till Häcken har vänsteryttern Leo Bengtsson fått sitt allsvenska genombrott.

– Här är det är fullt fokus på fotbollen och inte så mycket snack, säger Leo, 22.

I BK Häcken ses Leo Bengtsson som klubbens nästa stora utlandsförsäljning efter Daleho Irandust.

Att ”Dalla” inte sålts ännu beror på att buden som kom in medan det svenska transferfönstret var öppet i augusti (och det därmed var möjligt att värva en ersättare) var för låga.

– Skulle vi släppa honom nu skulle han kosta kosta mer, förklarar sportchefen Sonny Karlsson.

Leo Bengtsson gör succé i Häcken.
Leo Bengtsson gör succé i Häcken.

Förklaringen till att det ännu inte dykt upp tillräckligt stora bud på vare sig Irandust eller Bengtsson tror sportchefen Karlsson återfinns i kolumnen över gjorda poäng.

Irandust har gjort sju poäng och Bengtsson åtta vilket är färre än exempelvis Jesper Karlsson som nyligen såldes från IFK Elfsborg till AZ Alkmaar för knappt 30 miljoner kronor.

Jesper Karlsson är i samma årskull (född 1998) och leder allsvenska skytteligan på elva mål plus fyra assist samt att han gjorde åtta mål redan i fjol.

– Det är sånt utländska klubbar tittar på, menar Sonny Karlsson.

Inte överens

Alla är inte överens om att det är enda förklaringen. Elfsborgsmanagern Jimmy Thelin tror att en anledning till att Jesper Karlsson såldes här och nu är att han utvecklat sitt försvarsspel.

– Annars får de ingen speltid ute i Europa, och det vill vi att de ska få, säger Thelin.

Passande nog har även Leo Bengtsson jobbat hårt med just försvarsspelet i år, berättar han när Sportbladet träffar talangen på Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy.

– Jag har finslipat defensiven sedan jag kom hit. Det är en sak jag inte varit så bra på tidigare. Det handlar om att tuffa till sig i duellerna och ha en dialog med tränarna hur de vill att du ska jobba, säger Leo ”Bjässen” Bengtsson som han kallas av Häckensupportrarna, trots att han rent omfångsmässigt är raka motsatsen till en bjässe.

– (skratt) Ja, de kallar mig ”Bjässen” har jag läst. Riktigt varför vet jag inte, men jag gillar det! säger Leo.

Gränsen gick dock när tränaren Andreas Alm ville testa honom som back i våras.

– Jag nötte defensiven så mycket och tänkte så mycket på att sätta den att de ville testa mig som högerback ett tag. Då kände jag att det hade gått lite långt. Då tänkte jag att nu får jag börja visa offensivt också. Det är där jag ska vara på planen, säger Leo Bengtsson.

Flyter på

Sedan dess har det flutit på. Sex mål och två assist senare toppar han poängligan i Häcken och kan samtidigt inspireras av nära vännen Jesper Karlssons utlandsflytt.

– Det är en kompis till mig och jag känner honom jättebra. Jag är jätteglad för hans skull. När en sådan värvning blir av ser man att det är inte långt ifrån för en själv. Det är bara att fortsätta jobba på, göra poäng och jobba hårt för laget, säger Leo Bengtsson.

I förra veckan debuterade Leo Bengtsson i U21-landslaget när Sverige besegrade Italien med 3–0.

– Jag fick spela hela matchen och det kunde knappast ha blivit en bättre debut, säger Leo.

Matchen är också känd för att det blev förbundskaptenen Roland Nilssons sista innan han blev tränare för IFK Göteborg. Att Nilsson tar över Blåvitt är bra för lokalkonkurrenten, tror Leo Bengtsson.

”Bra värvning för IFK”

– Det kan jag tänka mig är en ganska bra värvning för Göteborg. De har haft lite problem defensivt. ”Rolle” är en bra tränare. En defensivt inriktad tränare som var en otrolig försvarsspelare när han själv spelade.

Har du koll på det? Du var inte ens född vid VM 1994?

– Det snackas ju, klart man har koll, säger Leo Bengtsson med ett leende.

Två andra tränare som Leo kan jämföra är Stefan Billborn, som han tidigare hade i Hammarby, och Andreas Alm som han har nu i Häcken:

– Det känns som att det är lite tydligare direktiv här hur de vill att jag ska jobba som ytter. Det är två bra tränare, men jag känner att det är mer tydligt ”over all” hur jag ska spela här.

– I Hammarby var det mer ”gör det du är bra på, gör din grej, du ska inte spela enkel fotboll, det är inte det du är bra på”.

”Krossa hela allsvenskan”

I fjol var Hammarby klart bättre än BK Häcken, men i år är det ombytta roller: Häcken hänger på i toppen medan Bajen sladdar. Leo Bengtsson bytte klubb vid rätt tillfälle.

– Hammarby har det tufft nu. Coronan slog kanske extra hårt mot dem. Sedan har de haft stora problem med skador. Det känns som de inte haft samma elva i någon match.

Fick de ett favorittryck på sig som de inte kunde hantera?

– Det blev ju en väldigt stor hajp runt Hammarby. På förhand kändes det som om de skulle krossa hela allsvenskan. Poängrekordet och alltihopa. Men jag stack tidigt och var inte där när allting hajpades upp. Jag vet inte riktigt hur det har varit för spelarna, men utifrån känns det som det blev en jäkla hajp runt laget.

Är miljön annorlunda om du jämför Hammarby med Häcken?

– I fjol var det en högre press internt på att man måste vinna. Man hade spelare som Nikola Djurdjic i omklädningsrummet och vinnarmentaliteten var enorm. Det fanns inget annat än att vinna. Det där kanske saknas i Häcken. De är med och slås däruppe varje år, men får inte riktigt samma hajp.

– Det kan vara på grund av oss själva. Det är aldrig någon som är ute och säger att ”i år ska Häcken gå för guldet”. Det är oftare de större klubbarna som gör det. Ändå smyger Häcken alltid med där uppe. I fjol låg de också tvåa med tio omgångar kvar.

Friberg – en vinnare

Skulle Häcken, rent teoretiskt, behöva ha en ”Djurdjic-typ” i omklädningsrummet?

– Nja, det är det jag inte riktigt vet. Jag känner ju själv att det har varit bra för mig att det är som det är. Här är det fullt fokus på fotbollen och inte så mycket snack.

– Sedan är det klart att vi också har gubbar med vinnarmentalitet, som (Erik) Friberg och andra som också vill vinna. Men det är inte så mycket snack utåt som det var i Hammarby. Här är det mer inom gruppen, i Hammarby var det både inom gruppen och utåt och överallt.

Kan Häcken komma ikapp Malmö FF i år?

– Ingenting är omöjligt. Vi har en hängmatch som ligger och väntar. Det är spännande, men det gäller att Malmö tappar också, säger Leo Bengtsson.

Häcken möter just Malmö FF i näst-nästa omgång, men först väntar toppmötet med Elfsborg på Borås Arena. Ett Elfsborg som Häcken besegrade med 6–0 (!) i somras.

Vad hände där egentligen?

– Det var en bra match. Det var kul. Vi gjorde en jättematch och de hade inte mycket att säga till om medan allt stämde för oss. Vi kom upp i vår högsta nivå och då kan det rinna iväg på Bravida när vi sätter fart.

Kan ni göra om det på Borås Arena?

– Det är klart vi kan göra om det, men samtidigt var det en match tidigt på säsongen. Det var mer upp-och-ner i början. Nu har lagen fått mer kontroll på allt.

– För oss är det en ny match, men för Elfsborg kan resultatet nog sitta kvar lite grand.

Du ska möta din kompis Jesper Karlsson igen, vad vill du hälsa honom?

– Stort lycka till, men inte för mycket lycka till (skratt). Vi får se till att hålla koll på honom så ska det nog gå bra igen, säger ”Bjässen”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.