”Min hjärna går på högvarv”

Janne Andersson om Zlatan-uppgifterna

Publicerad 2021-03-09

I lördags slog FotbollDirekt fast att Zlatan Ibrahimovic gör comeback i landslaget i VM-kvalet i mars.

I dag tar Sportbladet förbundskapten Janne Andersson på pulsen om den stora landslagssnackisen.

– Jag har inte satt ner foten fullt i någonting, säger han.

Det var i lördags som FotbollDirekt gick ut med att det är helt klart att Zlatan Ibrahimovic kommer att vara med i den trupp till VM-kvalet i slutet av mars som Janne Andersson tar ut den 16 mars.

Förutom i en kort kommentar, vars innehåll egentligen var ”inga kommentarer”, till Fotbollskanalen på Tele 2 Arenas läktare i samband med cupderbyt mellan Hammarby och AIK i söndags har inte förbundskapten Janne Andersson uttalat sig om uppgifterna.

På tisdagen fick Sportbladet möjlighet att prata med Andersson om uppgifterna.

Stämmer det att Zlatan kommer att tas ut?

– Det kan jag inte säga om det stämmer för truppen tas inte ut förrän på tisdag. Så jag har ingen kommentar kring det innan dess.

Blev du förvånad att de här uppgifterna kom i lördags?

– Att det spekuleras kring uttagningar är inget nytt, det har hänt förr. Det blir jag aldrig förvånad över. Det hör till.

Du säger spekulation men FotbollDirekt slog ju fast att det blir så?

– Truppen tas ut den 16 mars och vi har varit med förr om att man slagit fast att det blir på ett sätt innan man tar ut truppen. Allt som skrivs och sägs fram till den 16 mars får står för dem som gör det, så får vi se hur det blir.

”Vi informerar väldigt många spelares klubbar”

FotbollDirekt skrev att ”enligt flera olika källor så är han kallad till landskamperna som ska spelas i mars”.

Senast 15 dagar innan en samling börjar måste förbundet meddela klubbarna som har spelare i den ”bruttotrupp” på oftast 35–40 spelare som är aktuella för landslaget att deras spelare kan bli uttagen.

I lördags återstod det 16 dagar till landslaget skulle samlas.

Har ni meddelat Milan att Zlatan kan bli uttagen?

– Rent generellt kommenterar jag aldrig truppen innan den är uttagen. Men gällande bruttotruppen måste klubbarna vara informerade om vi ska kunna ta ut spelarna, annars kan de säga nej. Jag tror att det har hänt någon gång före min tid. Därför tar vi till rejält, inte minst nu under coronatider, och informerar väldigt många spelares klubbar för att ha täckning.

I en intervju med Expressen för två veckor sedan sa du att om Zlatan ”hade sagt att han inte vill vara med, eller om jag hade bestämt att han inte ska vara med hade ni nog fått reda på det redan nu”.

– Hade det varit helt inaktuellt hade vi inte hållit på att dra i saker som det är nu. Dialogen fortsätter. Det är där vi är.

Men om han fortfarande är tillgänglig och ni tar höjd i den här bruttotruppen borde ni ju ha informerat Milan om att han kan bli uttagen?

– Det är din spekulation, som jag inte kommenterar för det handlar om truppen innan den tas ut.

”Min hjärna går på högvarv”

Kort efter att Ibrahimovic öppnade på allvar för en comeback i landslaget i Sportbladets Guldbollen-intervju i november åkte förbundskaptenen ner och besökte honom.

Har du träffat Zlatan fler gånger sedan dess?

– Vi har haft en dialog sedan dess.

Men kan du svara på om du träffat honom fler gånger?

– Vi har haft en dialog (skratt). Det kan man ha på olika sätt i moderna tider.

Har du personligen, i din hjärna, fattat ett beslut om Zlatan ska vara med eller inte?

– Min hjärna går på högvarv nu med alla variabler inför uttagningen. Vi har tyvärr ganska många spelare, även om vi bortser från Zlatan, som har, eller har haft, en skadeproblematik. Det pågår i mitt huvud. Jag har inte satt ner foten fullt i någonting. Det gör jag inte förrän efter helgen när vi har alla korten på jobbet. Det är mycket att väga in den här gången. På tisdag får du höra hur det ser ut.

Följ hundringen av Steven-Lee - Dagens tips hittar ni här.

Ibrahimovic går ljumskskadad just nu men senaste rapporten från Italien säger att planen är att han ska vara tillbaka till returen i Europa League mot Manchester United den 18 mars.

Har du någon uppdatering på Zlatans status?

– Jag har ingen färsk uppdatering på det sättet. Ingen ny information.

Är han tillgänglig för att bli uttagen?

– Det får du reda på tisdag, om han är tillgänglig och om han blir uttagen. Jag har inte mer att säga där.

Om han är tillgänglig – är det ditt svåraste beslut som förbundskapten om du ska ta ut honom eller inte?

– (Skratt) Nu spekulerar vi igen. Det tar vi på tisdag i så fall. Då kan du fråga huruvida han är med eller inte. Så kan vi prata om svårigheten i beslutet jag tagit då.

Kommer du kunna hålla dig ifrån att le när du trycker fram powerpointen med mittfältare och anfallare på tisdag när hela fotbolls-Sverige tittar på?

– Jag ler väl alltid?! Jag är så glad när jag får ta ut spelare så jag kommer säkert att ha ett leende på läpparna då också, ler Janne Andersson.