AIK kritiskt till RF: ”Horribelt skött”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Riksidrottsförbundet kan utreda regeringens coronabidrag till AIK.

Solnaklubbens damlag i elitettan fick 507 560 kronor för bland annat en planerad match med 25 000 betalande åskådare.

– Det är väldigt konstigt förmedlat av RF, vi får reda på via Sportbladet att vi ska granskas, säger vice klubbdirektören Fredrik Söderberg.

Sportbladet har kunnat avslöja att RF kan kontrollera om AIK måste betala tillbaka pengar.

Det som stack ut i klubbens ansökan om coronastöd var att de budgeterat för 1,5 miljoner i intäkter på en dammatch i elitettan.

AIK räknade med att 25 000 åskådare skulle betala 95 kronor per person i en match mot Brommapojkarna på Friends Arena lördag den 30 maj.

Alla tiders publikrekord för en klubblagsmatch för damer i Sverige skulle slås, med en jubileumsmatch när damlaget fyllde 50 år.

AIK Fotboll har inför säsongen budgeterat med en jubileumsmatch för att vår damverksamhet fyller 50 år, vi kommer in i coronapandemin tre månader efter att vi hade lagt vår budget. När coronapandemin hade inträffat skulle vi redogöra för vårt inkomstbortfall, vilket vi gjorde på samtliga matcher både på damsidan och herrsidan baserat på den budget vi hade lagt inför året, säger Fredrik Söderberg.

”Inte hört ett dugg”

AIK har inte fått veta något självt från Riksidrottsförbundet, utan fick uppgifterna via Sportbladet att klubben kan kontrolleras.

– Det är horribelt skött och hanterat, vi har inte hört ett dugg om det här innan. Jag skulle också bli förvånad om vi hör från RF, för vi har inte gjort någon ansökan till dem. RF glömmer bort sin roll när vi har gjort ansökan till Svenska Fotbollförbundet, som i sin tur har ålagt både SEF (Svensk Elitfotboll) och EFD (Elitfotboll Dam) att fördela pengarna utifrån de kriterier som RF angett. Då får man vända sig till Svenska Fotbollförbundet, SEF och EFD om det finns några oegentligheter kring hur ansökningsprocessen har gått till, säger Fredrik Söderberg.

”Mobilisera otroligt mycket”

På AIK:s officiella webbsida skriver klubben den 15 januari om den planerade jubileumsmatchen, till fansajten Svarta rubriker säger Fredrik Söderberg den 28 februari att målet är att locka 30 000 åskådare.

– Vi gick ut med information om den här matchen den 15 januari. Varför flyttar vi en match till Friends Arena från Skytteholm om vi har ambitionen att sälja 2000 biljetter? Det blir ju jättemärkligt om man tror att det är på grund av att vår damfotboll drar så mycket mer än tidigare eller att just AIK–Brommapojkarna är något hett möte, det blir ju bara larvigt. Det förstår ju alla att det handlar om en jubileumsmatch, AIK har bevisat gång på annan att vi kan mobilsera otroligt mycket när vi väl har ett läge. Därför var det till exempel så att vi 2018 sålde slut Friends Arena för herrlaget två matcher. Med den logiken som framhävs i er artikel att man ska jämföra med tidigare år, då borde vi ju tagit höjd i vår ansökan att vi skulle sälja 29 000 biljetter i vår herrmatch mot Östersund som vi gjorde 2019 när det var en premiärmatch, säger Fredrik Söderberg.

På twitter har också Fredrik Söderberg lagt upp bilder på mejl till Brommapojkarna den 13 januari att de vill flytta matchen till Friends Arena.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.