Mikael Lustig: ”Där har Hammarby gjort ett guldfynd”

Mikael Lustig.
Mikael Lustig.

Han tyckte att snacket om Amoos dominans var lite överdrivet.

Det finns en annan Bajen-spelare som Mikael Lustig verkligen kommer se upp med i derbyt.

– Gustav Ludwigson... där har Hammarby gjort ett riktigt guldfynd.

Det är inte konstigt att kraven är skyhöga på Mikael Lustig. Högerbacken var enastående i höstas trots att han anlände rostig till allsvenskan efter en lång period utan speltid. Han är dessutom fortsatt given som startman i det svenska landslaget, även han svajade lite i vårens landskamper.

Men i inledningen av årets allsvenska har 34-åringen inte riktigt levt upp till de högt ställda förväntningarna. Det känner han själv efter segern mot Degerfors och torsken borta mot Blåvitt.

– Sista matchen mot IFK Göteborg var helt klart en av de sämre jag gjort. Det var ingen höjdare. Jag kom inte alls upp i nivå. Degerfors var väl helt okej, men inte nu senast. Man har gått en hel försäsong och varit taggad och så stämmer det inte riktigt när säsongen startar.

Lustig i VM-kvalet mellan Sverige och Georgien i mars.
Lustig i VM-kvalet mellan Sverige och Georgien i mars.
Efter derbyförlusten mot Hammarby den 7 mars.
Efter derbyförlusten mot Hammarby den 7 mars.

”Jag förstår att det blir snack”

Vad beror det på?

– När man funkar som kollektiv så går det även bra för individen. Och så tvärtom. Då har man sådana matcher ibland. Man försöker spela lite svårare passningar för att revanschera sig och så blir det värre. Gör man ett misstag under en match så leder det ofta till fler. Fler än det borde bli. Men det är inte första gången man går av en match med besvikelse. Det kommer hända igen.

För en dryg månad sedan förlorade AIK mot Bajen i svenska cupen med 3–2. Efteråt fick unge Akinkunmi Amoo stor uppmärksamhet efter sitt solomål och den stora framgång han hade i matchen i matchen mot AIK:s vänsterback Eric Kahl.

Hur ska ni i backlinjen se till att Amoo inte får samma framgång mot Erick Otieno, som spelar i stället för Kahl på söndag?

Mikael Lustig köper dock inte riktigt frågans premiss.

– Nja. Han gjorde ett extremt snyggt mål. Men utöver det? Då tycker jag inte att han hade så stort övertag mot vår vänsterback. Jag förstår att det blir snack efteråt på grund av hans fantastiska mål och att han är ung, men ändå. Visst är det en intressant spelare.

Erick Otieno och Hammarbys Abdul Khalili.
Erick Otieno och Hammarbys Abdul Khalili.
Akinkunmi Amoo.
Akinkunmi Amoo.

Otieno om Amoo: ”Han ska inte få någon tid”

Otieno själv ser fram emot duellen mot Bajens högerytter.

– Jag såg honom spela den matchen. Då mötte han en lite annorlunda spelare än mig. Men jag ska försöka lära mig honom, jag är välförberedd. Det jag måste se till är att han inte får någon tid, då får han inte samma möjligheter.

En som Mikael Lustig är lite extra imponerad är Gustav Ludwigson, som spelar på högerbackens kant.

– Ludwigson lägger ner ett extremt stort jobb för laget. Han löper, jagar och kämpar men gör dessutom många poäng. Där måste jag säga att Hammarby har gjort ett riktigt guldfynd i superettan. Han är bra.

Vad har ni lärt er av förlusten mot Bajen i cupen?

– Att Hammarby ändrat sitt spel lite. Från att ha varit ett tydligt spelförande possessionlag så är de lite rakare och jobbar lite hårdare.

Lustig om Hammarbys Gustav Ludwigson: ”Ett riktigt guldfynd”
Lustig om Hammarbys Gustav Ludwigson: ”Ett riktigt guldfynd”

”Det kommer bli tufft för Hammarby”

Det skriver tränaren Bartosz Grzelak under på.

– Hammarby är mer fysiska i år än vad de varit tidigare. Man har alltid haft tydliga idéer i sitt anfallsspel men blivit mer rejäla i spelet 2021. En påtaglig styrka i Hammarbys spel är kontringsspelet.

För Alex Milosevic är det logiskt att AIK:s försvarslinje kommer ställas för tuffare utmaningar 2021 jämfört med tidigare år.

– Vi vill vara mer framåtlutade och jobbiga att möta, med en hög press. Men när man spelar på det sättet så kommer det uppstå större ytor för motståndarna att utnyttja. Det är normalt, säger Milosevic och avslutar:

– Jag vet hur Bajen är. De är offensiva och de vill köra. Men det är vår hemmaplan så det kommer bli tufft för Hammarby.


Jackpott på Europatipset: ”Derbyt är vidöppet” – följ expertens system
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.