Haris Radetinac: ”Vi ska slå de jävlarna”

Publicerad:
Haris Radetinac gör sin nionde säsong i Djurgården.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Haris Radetinac gör sin nionde säsong i Djurgården.

FOTBOLL

Malmö FF kommer på besök.

Då har Haris Radetinac bara en sak på hjärnan.

– Vi ska slå de jävlarna, säger han inför stormatchen på Tele2 Arena.

Låter han självsäker?

Det är bara delvis sant. Djurgården är kaxiga och ödmjuka på samma gång inför toppmötet eftersom de måste förhålla sig till två faktum:

Djurgården toppar tabellen med tre raka segrar och har dessutom ett kraftigt övertag mot MFF på Tele2 Arena de senaste åren – och därmed favoriter?

Malmö FF är trots allt regerande mästare, Sveriges rikaste klubb och har det bästa laget – och därmed favoriter?

”Vi kan inte vara favoriter”

För Aslak Fonn Witry är det solklart vilka som har pressen på sig.

– Vi kan inte vara favoriter. Malmö är favoriter oavsett vilka de möter i allsvenskan. Vi har en bra chans att göra en fin match mot Malmö, det råder ingen tvekan om det, men favoriter är vi aldrig. Men vi hoppas bli i framtiden.

Hur är det att möta Malmö FF?

– Svårt! Jobbigt. Det är alltid ett krig. Men också lärorikt och kul. Malmö spelar en fotboll som kanske inte är vårt sätt att spela på, men det är skoj att möta så bra spelare.

Magnus Eriksson ryggar nästan tillbaka när Malmös svaga statistik på Tele2 Arena – sju raka matcher utan seger – dras upp.

– Om vi förlitar oss på statistiken så blir vi överkörda av Malmö FF. Visst är det bra att folk tycker att det är jobbigt att komma till vår borg, det är en fördel, men vi måste ju göra insatsen också. Malmö skrämmer inte oss, men vi har stor respekt och vet att det blir en tuff match.

”Klart det ligger något i statistiken”

Sportchefen Bosse Andersson är förstås glad över att Djurgården blivit den klubb som ekonomiskt och sportsligt kanske har allra bäst möjlighet att på sikt utmana MFF om herraväldet i svensk fotboll.

– Vi har all respekt för MFF. Vi kan inte riktigt mäta oss än. Det är som att jämföra ett folkrace-stall med ett formel 1-stall. Men är det någon klubb som stressar MFF så är det Djurgården. Varför? För att vi gör det bra. Vi har fina resultat. Och så har de inte vunnit mot oss på bortaplan på länge...

Gör det er till favoriter på måndag?

– Nej, det är klart att vi inte är favoriter. Det är en svår match. Vi känner oss aldrig som favoriter mot MFF. De har det bättre laget och är bättre än oss på många sätt. Men vi kan däremot utmana. Spelar man i Malmö så är man i grunden inte så glad för konstgräs. Det är något som ligger där inför matchen.

”Malmö älskar inte konstgräs”

Tränare Thomas Lagerlöf viftar inte bort den positiva statistiken på Tele2 Arena. Han ser det som en stor styrka.

– Det är klart att det finns något i den statistiken. Det är ungefär som derbystatistiken. AIK har haft bra statistik i Stockholmsderbyn, mycket för att de varit ett topplag i allsvenskan under en längre period än Djurgården och Hammarby sista 10–15 åren. I Malmös fall så älskar de inte konstgräs och de har dessutom ställts mot två väldigt bra lag på Tele2 Arena – Djurgården och Hammarby – de senaste åren.

Djurgården lyckades mangla och pressa sönder IFK Norrköping på hemma på Tele2 i den andra omgången. Vågar Blåränderna gå på lika hårt mot de regerande mästarna?

– Allt är möjligt. Det finns alltid elva individer på andra sidan som kan sätta käppar i hjulen. Den pressen vi fick till mot Norrköping, när vi verkligen känner att vi får betalt, det ger oss ett kvitto om att det funkar. Då fortsatte vi. Den bet! I andra matcher kan motståndarna vara så pass skickliga att de spelar sig ur din press. Då finns det ingen mening att låta de spela igenom våra lagdelar och misslyckade press i 90 minuter. Vår ambition är att försöka vara aggressiva, för det ger enormt mycket när det väl funkar.

Haris Radetinac håller fajterna mot Malmö som – tillsammans med Stockholmsderbyna – de klart största matcherna för säsongen.

Om jag säger Malmö. Vad tänker du på då?

– Det är en stormatch! Man får möta ett bra lag. Vi vill verkligen vinna. Det enda jag tänker på är: Vi ska slå de jävlarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.