Mellberg sätter press på förbundet

avKristoffer Bergström

Efter att BP avancerat från Superettan lämnade Olof Mellberg ett drastiskt besked.

Får han inte dispens av förbundet leder han inte sitt lag nästa år.

– Säger de nej till det, då kan det mycket väl bli ett break, säger tränaren.

Brommapojkarna behövde besegra Dalkurd i toppmötet på Grimsta för att säkra avancemang till allsvenskan 2018. I 80 minuter var det mållöst, sedan nickade italienaren Luca Gerbino Polo in avgörande 1–0.

Olof Mellberg tog över som tränare i november 2015. Då hade BP svag ekonomi och låg i division 1. Hans intåg har varit en veritabel succé och segern mot Dalkurd innebär det andra avancemanget på två år.

”Otroligt speciella lägen”

Efteråt är han samlad. Han säger att han egentligen är strålande glad men först vill fokusera på intervjuerna och sedan tillåta känslorna att bubbla fram.

– Det kom krypande sista två-tre minuterna. Då märkte man att nu kan det gå vägen. Då blev det känslosamt, säger han.

Vad hade du gjort om det inte fanns några intervjuer?

– Jag vet inte. Det är sådana här tillfällen som är... det är stort. Jag var med i Villareal när vi kom tillbaka till La Liga. Sådana tillfällen är otroligt speciella.

Olof Mellberg har ryktats vara på väg till IFK Göteborg. Därför är frågan given: vad händer nu?

Men den förre landslagsmittbacken bollar i första hand inte med vilken klubb han ska leda. Han undrar om han ska träna något lag alls nästa säsong.

Mellberg: ”Det blir konstigt”

– Jag vet inte. Vi ska sätta oss ner. Vi har inte velat diskutera det så mycket, bara fokusera på det här. Vi ska sätta oss och se vad som gäller, säger han.

Mellberg ska påbörja en så kallad CBA Elit-utbildning för att bli licensierad svensk elittränare. För att få leda ett allsvenskt lag måste han också påbörja nästa steg, det som kallas Pro. Steg ett blir han klar med i maj 2018, så att ha licensen på plats till den allsvenskan premiären är otänkbart.

– Jag har ansökt om dispens för att kunna fortsätta träna på den här nivån. Säger de nej till det, då kan det mycket väl bli ett break, säger Mellberg.

I år har BP haft två tränare, Olof Mellberg och Azrudin Valentic. Att låta den andre stå som förstetränare är inte aktuellt.

– Det blir konstigt. Vi har den rollfördelningen vi har, med allt det positiva det har inneburit. Det känns inte aktuellt att krångla till det. Det blir konstigt utåt när man vet vilken rollfördelning vi har haft. Alla kallar mig huvudtränare. Vi bollar över det till förbundet och förhoppningsvis kan de bevilja det, säger Mellberg, som betonar att han uppskattar förbundets tränarutbildningar.

– De är bra. Det här vill jag göra ur alla aspekter och har full respekt för det beslut som tas.

ARTIKELN HANDLAR OM