Domare trakasserad: ’Färga håret mörkare – så du får respekt’

Foto: PRIVAT
FOTBOLL

Maja Nyberg, 19, har varit domare i två år.

Nu berättar hon om hur hon trakasserats med glåpord, sexism och att hon efter en pojklagsmatch fått höra ”att hon ska färga håret för att få lite respekt”.

– Det är så otroligt lågt sagt, så jag finner knappt ord, säger Maja Nyberg till Smålänningen.

Förra året inledde Maja Nyberg, 19, sin domarkarriär.

Men redan nu har 19-åringen från Fathult i Ljungby kommun blivit utsatt för trakasserier i form av glåpord och sexism vid upprepade tillfällen.

I en intervju med Smålänningen berättar Nyberg att dömandet varit en psykisk påfrestning.

– Vid en match förra året var det några åskådare som sade ”både det ena och andra” vad de tyckte om min domarinsats. Mamma tog så illa vid sig att hon satte sig i bilen och grät, säger 19-åringen.

Men de verbala påhoppen stannar inte där.

”Färga håret mörkare, gumman”

Under en herrmatch i division 6 blev Maja kallad både ”hora och slampa”.

– Jag kommer ihåg att jag blev peppad av en spelare i ett av lagen. De övriga gjorde ingenting. Det är otroligt dålig stil.

Och efter en pojklagsmatch sökte en förälder upp 19-åringen för att säga: ”Ett tips inför framtiden, gumman, är att färga håret mörkare så du kan få lite respekt”.

– Det är så otroligt lågt sagt, så jag finner knappt ord. Att den här personen blandade in min hårfärg känns oerhört märkligt, säger hon.

Trots påhoppen har Maja Nyberg inga planer på att sluta döma och tackar sin familj och Sydvästra Smålands Domarklubb för det.

– Jag har dem att tacka för mycket under den här tunga perioden. Utan deras stöd hade det varit svårt att fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll