Fattig - av landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

EM-stjärnan Sjögran nekas a-kassa efter sina framgångar: Otroligt tråkigt

1 av 2
skilda världar Therese Sjögran får omkring 25000 kronor per år för att spela fotboll i Malmö FF. Fredrik Ljungbergs årslön i Arsenal är omkring 40 miljoner kronor.

För Therese Sjögran är landslaget en dyr historia.

MFF-stjärnan nekas a-kassa på grund av framgångarna på fotbollsplanen.

- Det känns så otroligt tråkigt, säger hon.

Therese Sjögran, 28, har kombinerat fotboll med hel- och deltidsarbete som ekonomiassistent sen hon kom till MFF 2001.

Just nu laddar hon och övriga landslagsspelare inför EM som inleds nästa helg.

I fjol jobbade Sjögran 50 procent, men hennes vikariat tog slut i augusti. Men trots att hon betalat in pengar till a-kassan varje månad, precis som hon skulle, fick hon blankt nej när hon ansökte om halvtidsersättning. Anledningen var enkel. På grund av att hon ägnar för stor del av sin tid på fotbollen ansågs hon inte stå till arbetsmarknadens förfogande.

"Konstigt"

- Det är konstigt. Jag har ju klarat av att kombinera deltidsjobb med fotboll på den här nivån hela tiden. Att jag då plötsligt inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande känns inte särskilt smart och genomtänkt, säger Therese, som har gjort 86 landskamper för Sverige.

Från Malmö FF får Therese Sjögran ett basbelopp per år i ersättning. Ett basbelopp 2005 ligger på 39 400 kronor. Skatt på det och vi har kvar ungefär 25 000. Inte mycket att leva på.

När hon jobbade betalade hon in 268 kronor i månaden till fackförening och a-kassa, till ingen nytta visade det sig.

- Det känns fel. Jag har betalat in en försäkring, men när jag väl behöver hjälp så får jag ingen. Det är inte så ofta man hamnar i en sån här situation och jag hade inte ansökt om pengar om jag inte verkligen behövt det.

Överklagat

Therese Sjögran har överklagat a-kassans beslut till länsrätten. Där hoppas hon på ett beslut som hjälper henne - och andra kvinnliga fotbollsspelare i samma situation.

- Ja, jag är ju inte den första som råkat ut för det här, men de har fått avslag och inte drivit det vidare. Det här fallet är speciellt eftersom jag har överklagat. Får jag rätt kommer det betyda en hel del för många andra också, säger hon.

Från och med januari i år har Therese Sjögran fått ett nytt jobb, som för övrigt går alldeles utmärkt att kombinera med fotbollen.

Hur hade du klarat dig om du inte fått något jobb?

- Jag vet faktiskt inte.

David Tanentsapf

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.