Smart - eller överbetald?

FOTBOLL

Svennis saknar fortfarande den vinnande formeln

Foto: SKA FÅ ENGLAND PÅ FÖTTER Sven-Göran Eriksson har max fem matcher kvar som förbundskapten. Lämnar han England som en vinnare?

BADEN-BADEN

Svennis, Svennis...så många åsikter om honom, så många frågor som aldrig blivit besvarade.

Han har max fem matcher kvar som engelsk förbundskapten, sen är det slut på en epok som fortfarande - efter nästan sex år - delar fotbolls-England i två läger:

Är svensken smartare än de flesta - eller en överbetald, överreklamerad maskhållare?

Det är egentligen alldeles otroligt att juryn ännu sammanträder i frågan.

Sven-Göran Eriksson har förvisso sina ständiga belackare i media, de som sågat honom konstant sen januari 2001 (mest på grund av att han är utlänning), men i ett bredare perspektiv ses nog Svennis av en engelsk allmänhet som...tja, godkänd, det är liksom bara ett avgörande slutbetyg som saknas.

Det slutbetyget kommer här i Tyskland.

Om inte Eriksson håller vad han lovat - att ställa en färdig, engelsk fotbollsgeneration på benen och allvarligt utmana om VM-guldet - då kommer han att gå till historien som en besvärande parentes, kanske till och med ett totalt fiasko.

Om England går till final har han å andra sidan lyckats med flykten från Alcatraz, simmande till friheten med hajarna nafsande efter benen. Då blir det party all night long.

Jag sitter mitt emot honom på pressmötena här och ser en man som tycks fantastiskt samlad och lugn inför den ödesstund som väntar.

I själva verket tror jag han är skitnervös.

Fem år - och samma problem

Kanske inte så mycket för vad media kommer att säga - om jag känner honom rätt har han redan klart med nytt jobb och kan ge långfingret till det engelska drevet - utan mer för att han fortfarande inte kunnat lösa Problemet England.

Svennis står efter mer än fem år på jobbet i stort sett med samma frågor som när han kom.

Jag tycker, om jag ska vara ärlig, att det är riktigt svagt. Ett uselt utfört arbete för 55 miljoner kronor om året.

I september i fjol förlorade Englands superstjärnor VM-kvalmatchen mot Nordirland i Belfast. Efteråt skrev jag i Sportbladet att detta var droppen, att jag nu tvingas hålla med om den växande engelska kritiken. Jag ansåg att Svennis borde sparkas på rent fotbollsmässiga grunder, eftersom han ännu inte hade lyckats lösa mittfältsproblemet (Gerrard-Lampard) och satt inmålad i ett hörn och gullade med David Beckham.

Bättre fart med Lennon

En fotbollskunnig läsare mejlade mig

i går och påminde om detta. Jag läste om den gamla krönikan och upptäckte att den håller än:

Svennis är kvar i samma bekymmer. Det är makalöst dåligt att han inte under hela denna långa tid kunnat hitta ett tryggt spelsystem och ett sätt för Gerrard och Lampard att få ut sitt bästa. Det är dessutom beklämmande att han är så fäst vid Beckham att han till och med gör honom till högerback i stället för att ta ut honom.

Ja ja, jag vet att Becks högerfot legat bakom Englands tre mål efter fasta situationer, men det räcker inte för mig. Det hade Gerrard eller Lampard kunnat göra också, men de får ju aldrig slå en frispark numera. Det ska Beckham göra. Han får missa nio i rad för att kanske pricka rätt med den tionde.

En blind kunde se att Aaron Lennon satte en helt annan sprutt på Englands spel när han kom in på Becks position mot Trinidad & Tobago. Men lika tätt som Nancy och Posh Spice umgås på det engelska spelarhotellet - skilda från de andra spelarfruarna - lika tajta är banden mellan Svennis och Becks.

Svennis borde sparkats tidigare

Om England åker ut i kvarten - eller före - kommer allt i dagens ljus. Det har jag Drevets ord på. Då kommet många av spelarna att offentligt dryfta sitt missnöje med Beckhamfjäsket.

Så tycker jag fortarande att Svennis borde ha sparkats tidigare?

Svar: ja. Om vi pratar fotbollstaktik, och det är ju det allt handlar om.

Däremot kan jag som svensk känna stolthet när jag ser hur Svennis uppträder mot media. Vilken värdighet! Vilken karisma! Vilken stolthet!

Han må betecknas som tråkig, men Svennis är en stand up-comedian jämfört med Lars Lagerbäck. Hade Svennis dessutom kunnat använda sitt eget språk på presskonferenserna hade han varit mycket populärare i engelska ögon. Språket har alltid varit en barriär för honom, de små humoristiska pikar han kan ge på svenska går förlorade när han talat engelska.

Och: rättvis!

Kungarna i Drevet, alltså Mr Bison, Eleganten, Laptop, Skelettet, Babyface, Schakalen och de andra, kan mala Svennis till köttfärs i fjorton krönikor i rad, sen när de sitter där på första raden nästa presskonferens och ställer sina frågor behandlar Svennis dem precis som alla andra. No hard feelings. Han är helt otrolig på det viset.

En svensk ledare skulle troligen peka på dörren och säga:

- Försvinn, dig pratar jag inte med.

Det finns alltså en sida av Sven-Göran

Eriksson som jag uppskattar enormt. Den andra sidan är jag mindre imponerad av, och dessvärre handlar den om fotboll.

Grip fixade ett dragspel

Matchen mot Sverige i morgon kommer inte att ge honom några nya besked. Eftersom han vilar Gerrard kommer han att stå där med samma problem som han haft i mer än fem år - vare sig det blir vinst eller förlust.

By the way: matchens domare är en schweizare vid namn Massimo Busacca. Det var han som dömde när Nordirland spöade England.

???

Jag måste också nämna en världsexklusiv nyhet:

Tord Grip berättade för mig i går att han lämnat

dragspelet hemma. Men att han lyckats ordna fram ett här på platsen.

- Ja, det är fixat. Så vi får väl se vad som händer framöver, sa Tordan.

Om England vinner VM-guld blir det alltså segerfest med "Drömmen om Elin" på dragspel.

Jag ser Beckham och Posh framför mig.