Spänningen är redan död

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: Herrejösses, vilken uppvisning – det Blå Monstret käkar upp allt i sin väg

Det fanns dom som tyckte Chelseas William Gallas var korkad när han häromdan sa:

- Fortsätter vi så här är ligan avgjord i januari.

Och visst, han hade ju fel.

Den är avgjord tidigare än så.

Det verkar klart redan nu.

Det är Chelsea mot resten av världen (som Jose Mourinho så ivrigt framhärdar) och det är Det Blå Monstret som leder den matchen.

Monstret har käkat upp allt i sin väg, Arsenal till frukost, Tottenham till lunch och Charlton till middag.

Och i går:

En fet, fläskig kvällsmacka i form av Liverpool.

Herrejösses, vilken uppvisning.

Vilken maktdemonstration.

Vilken Mourinho-smäll i nyllet på Rafael Benitez.

Chelsea krossade Champions League-mästarna med 4-1 på bortaplan, på självaste Anfield...det är en häpnadsväckande notering i det stolta Liverpools moderna historia. Och i Chelseas, givetvis.

Det torde nu vara tämligen svårt för både Liverpools fans och resten av världen att skanderna "Boring Chelsea" på gator och torg.

Vi kan diskutera tills vi svimmar om vilket engelskt lag som spelat den effektivaste fotbollen under åren, om det är det tidiga 60-talets Tottenham, 70-talets Liverpool, 90-talets Manchester United eller Arsenal av till exempel modell 2003, men jag undrar om inte Chelsea håller på att bli den ruggigaste segermaskinen av dem alla.

Drogba har aldrig varit så bra...

Åttonde raka segern i går efter en taktiskt så perfekt genomförd match att den tycktes dataprogrammerad. Kanske av schackdatorn Deep Blue?

Och då låter det ju genast som om det var tråkig, stereotyp fotboll.

Det var det sannerligen inte.

Samtidigt som försvaret, med hjälp av ett defensivt starkt mittfält, stängde dörren i ansiktet på Liverpool fanns också offensiva krafter som stod för femstjärnig underhållning.

Jag talar framför allt om Didier Drogba.

Har aldrig sett honom så bra som i går.

I 0-0-mötet lagen emellan i Champions League hade han inte många siffror rätt, och många trodde att Mourinho skulle satsa på Hernan Crespo från start den här gången.

Men Drogba var lysande. Han var direkt inblandad i alla fyra målen, och sent ska man glömma hans praktnummer före Duffs 2-1.

Bakom-ryggen-finten som grundlurade Liverpools Sami Hyypiä var inte bara av Ronaldinho-klass, den avgjorde nog hela tillställningen.

Målet gav Chelsea 2-1 precis innan paussignalen. När sen Liverpool, anfört av den fenomenale Captain Fantastic, Steven Gerrard, stångade pannor blodiga i försöken att kvittera var det läge för snabba spelvändningar av Chelsea.

Det gjorde att det blev två mål till (Cole och Geremi) och lång näsa till alla som fullt logiskt trott på en målfattig historia.

Drogba var den stora skillnaden mellan lagen. Det enda man kunde kritisera honom för var han ständiga tjafsande och babblande med domaren. Drogba borde byta tröja med den gamle liverpoolspelaren Babbel.

Den blå våren kom redan på hösten

Hela Liverpool befinner sig säkert i chocktillstånd i dag. Laget saknar spets, den saken är klar, men gjorde verkligen inte någon dålig match. Det var härligt drag i gänget efter Gerrards kvittering. Men ändå: 1-4!

Jag har tidigare tjatat om att mycket kan hända, att det är 38 omgångar, att skador och formsvackor snabbt kan tajta till tabelltoppen.

Men jag vet inte...det tycks vara ett alltför teoretiskt resonemang. I praktiken har Chelsea redan dödat spänningen. Jag tror faktiskt att det är klart. Den blå våren i London kom redan till hösten.

Tre londonlag parkerar förresten överst i tabellen: Chelsea, Charlton och Tottenham.

Och Arsenal?

Jodå, det ordnade sig till slut när Robbie van Persie tursamt sköt 1-0 mot ett tappert Birmingham (nere på tio man redan före paus). Det fanns också korta stunder av briljans på Highbury mitt i all frustration, både Reyes och Ljungberg var till exempel härliga att se, men att laget ska kunna nå ifatt Chelsea verkar helt omöjligt. Inte ens med Thierry Henry tillbaka.

Det Blå Monstret är rätt storkäftat, men det måste man vara om man ska orka käka upp hela världen.

VECKANS CITAT:

VECKANS CITAT 2:

VECKANS SJUKDOM:

VECKANS SNÖPLIGASTE:

VECKANS MR ARNE:

VECKANS PRAKTSKOTT

VECKANS NAMN:

VECKANS INZOOMNING:

VECKANS INSOMNING:

VECKANS FAKTA:

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM