Mellberg: ”Färdig med landslaget”

FOTBOLL

Nobbar landslaget – för gott

Tiden i Grekland skulle bli den sista. Men den egna fysiken och Villarreals ledning ville annorlunda.

Nu är Sveriges meste mittback tillbaka på nygamla breddgrader och Olof Mellberg, 34, har lärt sig att aldrig säga aldrig.

– Men landslaget är jag färdig med, det står jag fast vid, säger Mellberg till Sportbladet.

Olof Mellberg hade redan före EM lämnat beskedet att mästerskapet var det sista han gjorde i det blågula stället. Men förbundskapten Erik Hamrén fortsatte att höra av sig, senast inför Sveriges vänskapsmatch mot Brasilien.

– Då var det inte aktuellt eftersom jag inte hade någon klubb. Erik har sagt att han gärna vill att jag ska hänga i som tillgänglig. Jag kommer säkert fortsätta hålla kontakten med honom och Mackan (Allbäck), men jag är färdig med landslaget, det beslutet står fast, säger Olof Mellberg.

Men att vara ”tillgänglig” låter ju som att du skulle kunna hoppa in i enskilda matcher om det finns behov?

– Nej, det låter inget bra, haha. Jag har ett ettårskontrakt nu med Villarreal och målet med att spela i landslaget är ju nästa mästerskap. Det är två år bort och det är otänkbart för mig.

Vem borde ta din plats i start­elvan?

– Det lämnar jag helt åt Erik att besluta. Det har ju mycket med prestationer i ens klubb att göra. Jonas (Olsson) har gjort det bra i Premier League i ett lag som gjort det bra, med ”Granen” (Andreas Granqvist) är det ju samma sak. Har man bra form och är en bra spelare anpassar man sig fort, det är viktigare än hur det går i någon enstaka träningslandskamp.

”Känner framåtandan”

Villarreal är ett av Spaniens mer meriterade lag, som startade förra säsongen med spel i Champions League och avslutade den med att åka ur den spanska förstadivisionen. För att föra klubben upp i La Liga igen värvades den frispråkige tränaren Manuel Preciado – som några veckor senare avled i en hjärtinfarkt.

– Jag vet om vad som hänt, men har själv bara känt av framåtandan i klubben. Villarreal är en stor klubb som hör hemma i högsta­divisionen, kanske till och med i toppen där. Med min erfarenhet ska jag göra mitt yttersta för att vi ska gå upp igen. I klubbar som Juventus och Olympiakos finns förväntningarna att vinna hela tiden och att spela positiv fotboll, och så är det här också, fast i andradivisionen.

Före detta storklubb eller inte, du måste haft bättre anbud än den spanska andradivisionen?

– Jag kunde kanske inte välja och vraka, men jag hade några konkreta förslag från MLS, England och från andra lag i Spanien. Men jag tackade nej tidigt till några av dem. Förut var jag säker på att tiden i Grekland skulle bli min sista som spelare, men kroppen har visat sig hålla bra för att spela på hyfsat hög nivå och då fortsätter jag gärna.

Olof Mellbergs klubbyte under sommaren har trots allt hamnat i skuggan av Zlatan Ibrahimovics transfer från Milan till PSG, ett val som Mellberg som vän inte har några åsikter om.

”Jättekul för Zlatan”

– Jag vet för lite om franska ligan och Milans förutsättningar. Jag pratade med Zlatan en del i början av sommaren när det blev aktuellt, men i slutändan är det bara man själv som kan ta beslutet. I hans fall, liksom i mitt eget, gick det extremt fort på slutet, från det att klubbarna förhandlat klart och spelaren själv kommer in i affären, även om mitt klubbyte är på en annan nivå och jag var klubblös. Men jag såg hans första match på tv, och det är jättekul och viktigt att han fick en så bra start.

I morgon möter Villarreal Sabadell i Barcelona och säsongens andra seger ska håvas in, med hjälp av en svensk som egentligen tänkt lägga av. Går allt vägen är Villarreal uppe i La Liga nästa säsong igen. Då lär Olof Mellberg skjuta upp avskedet till fotbollen ännu ett tag.

Villarreal är en stor klubb som hör hemma i högsta­divisionen, kanske till och med i toppen där. Med min erfarenhet ska jag ­göra mitt yttersta för att ­ vi ska gå upp igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga