Ordern: Sänk Elm

FOTBOLL

CSKA-stjärnan om AIK:s taktik: Skrek ’gå efter fötterna!’

Mot slutet av Europa League-kvalet på Råsunda uppmanade AIK:s tränare Andreas Alm till ett mer ­fysiskt spel mot CSKA:s Rasmus Elm.

Sekunderna senare fick Elm en dobbtackling över knäet så att huden sprack.

– Jag vet inte vad jag tycker om att de står vid sidan och skriker ”gå efter fötterna!”. Det är inte min stil, säger Rasmus.

– Det var fler som blev liggande under matchen, svarar Andreas Alm.

Foto: Hårda tag AIK-spelarna gick hårt åt CSKA:s Rasmus Elm i kvalmatchen till Europa League på Råsunda i går. Efter matchen var Elm kritisk mot AIK-tränaren Andreas Alm som beordrade sina spelare att ”gå efter fötterna”.

Efter hemmalagets energi­fyllda inledning tog CSKA Moskva över allt mer genom­ ett vågat och avancerat kortpassningsspel, anförda av svenske landslagsspelaren Rasmus Elm i en tillbakadragen mittfältsroll.

AIK fick jaga boll och orkade­ inte komma upp i egna anfall.

Men Gnaget försvarade sig väl och det dröjde till 60:e minuten innan bortalaget fick utdelning. Anfallaren Ahmed Musa hittade Keisuke Honda i straffområdet som kunde bredsida bollen i öppet mål.

– Det är svårt när deras backlinje ligger på straffområdeslinjen. Då krävs det distansskott eller som när vi gjorde målet, komma utifrån och spela snett inåt. Det kan absolut bli bättre men det är tidigt på säsongen och jag hoppas att vi blir bättre, säger Rasmus Elm som utsågs till CSKA:s bäste spelare av matchsponsorn.

Missnöjd med Alm

Efteråt fick han frågan om det var klasskillnad mellan lagen:

– I dag var det lite så…i alla fall spelet med boll, tycker jag.

Rasmus Elm var nöjd med 1–0-segern men inte lika nöjd med AIK:s tränare Andreas Alm och inhopparen Ibrahim Moro som gick hårt fram i en duell på mittplan.

– Det var en dobb på knäet, det sprack lite men jag tror inte att det är någon fara, säger Rasmus som först inte ville ta emot ­Moros ursäkt och fortsätter i riktning Alm angående det allt mer fysiska AIK-spelet:

– Det var väl deras chans. Jag vet inte vad jag tycker om att de står vid sidan och skriker ”gå efter fötterna!” hela tiden. Det är inte min stil.

Gjorde Andreas Alm det, menar du?

– Ja, de gångerna i slutet i alla fall. Det är väl deras chans men det är inte min stil, säger Rasmus Elm.

”Måste tackla”

Andreas Alm tycker inte att hans direktiv är det minsta konstiga:

– Det är klart, bollen är ju vid fötterna. Vi vill spela så hårt som domaren tillåter. Moros tackling blir frispark, och ja, domaren agerar där.

Alm utvecklar uttrycket ”gå på fötterna”:

– Om du stannar för långt ifrån motståndaren, då vinner du aldrig bollen. När de är så skickliga måste vi spela nära, gå in för att jobba vid deras fötter och tackla, då är det mindre chans att de fixar att spela sig förbi oss, säger han.

Rasmus Elm upplevde inte det fysiska spelet som avsett för att skada och det var absolut inte avsikten, betonar Andreas Alm:

– Det var fler som blev liggande under matchen. Det handlar om pressteknik. Att gå in rejält, inte stanna en halvmeter framför för då står man med mössan i handen. Bollen är vid fötterna så se till att få in foten vid fötterna, förklarar Andreas Alm.

ARTIKELN HANDLAR OM