”Vi vill inte spela på arenor där folk dör”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Mer än hälften av de röstberättigade i Fifa avstängda – nu kan spelarna bojkotta fotbolls-VM Bildspel på VM-arenorna

1 av 16 | Foto: Getty Images
Sports City Stadium, Doha. Kapacitet: 47 560

Qatar misstänks ha mutat sig till fotbolls-VM 2022.

Nu har spelarna tröttnat på den kommande VM-arrangören och kräver stora förändringar.

Annars väntar sanktioner som i teorin kan innebära en spelarstrejk.

På måndagen avslöjade brittiska The Telegraph att Fifas tidigare vicepresident Jack Warner och hans familj fick 12,5 miljoner kronor från ett qatariskt företag bara två veckor efter att Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022. Enligt den engelska tidningen ägdes företaget av Mohamed bin Hammam, tidigare Fifarepresentant som stängdes av på livstid 2011 för att ha försökt köpa röster.

Trots de återkommande mutanklagelserna ser Fifa inte ut att ha några planer på att omvärdera beslutet att tilldela Qatar VM. Nu är det istället spelarna som reagerar.

Tre tydliga krav

– Det var 21 personer i Fifas exekutivkommitté som var med och beslutade om att ge Qatar VM. Av dem är tolv nu stoppade från exekutivkommittén, de flesta av dem på grund av misstankar om korruption, säger Mads Öland, styrelsemedlem i den internationella spelarföreningen FifPro, till bt.dk.

Korruptionen är samtidigt inte det enda spelarföreningen reagerat på. Föreningen kräver nu förändringar på tre punkter för att inte hota Qatar med sanktioner.

Kafala-systemet som gör att spelarna måste ha en arbetsgivare, som har rätt beslagta deras pass och därmed få stor makt över idrottsmännen, för att få arbetstillstånd ska avskaffas.

En oberoende spelarförening måste bildas (en organisationsform som i dag är förbjuden i Qatar).

Kollektivavtal med tydliga regler kring minimilöner ska införas och tvister ska avgöras av oberoende domstolar.

Kraven kommer efter det uppmärksammade fallet med fotbollsproffset Zahir Belounis och rapporter om horribla arbetsförhållanden för de gästarbetare som bland annat bygger VM-arenorna i Qatar.

”Något måste hända snabbt”

– Vi kan inte leva med det som pågår där. Det har jag också gjort klart för dem, säger Mads Öland som varit på flera besök i Qatar för FifPros räkning.

– Det finns en rad problem med det (att Qatar fick VM). Spelarna måste ha rimliga arbetsförhållanden och det samma gäller de som ska bygga arenorna, hotellen och så vidare. Och kan man överhuvudtaget spela fotboll i juni där? Med tanke på det tycker vi naturligtvis att det här kanske var ett något förhastat beslut.

FifPro har inte bestämt vad de gör om Qatar inte uppfyller kraven men ”vi har möten med dem och lägger press på Qatar”. Klart är att föreningen inte utesluter sanktioner som i värsta fall i teorin skulle kunna innebära en spelarstrejk.

– Ingen fotbollsspelare vill spela på en arena som folk dött för att bygga. Så något måste hända och det snabbt.