Kommer aldrig förlåta Beatles-medlemmen

Sjögren: Premier League känns engelsk igen

Premier League börjar plötsligt kännas engelsk igen.

Ett brittdominerat Liverpool leder och den femte medlemmen i Beatles håller på att ta Everton till Champions League.

Men en sak kommer jag aldrig förlåta Leighton Baines för.

Vi får, som vanligt, ett superdrama i Premier League. Om det beror på att topplagen just nu är sämre än dominanterna i mer ojämna ligor som Bundesliga och Ligue 1 får de lärda tvista om, jag nöjer mig med att luta mig tillbaka och njuta av underhållningen.

Arsenal med noll engelsmän

På söndagen fick vi inte bara se titelhoppet leva vidare för Liverpool genom bortasegern mot West Ham. Ett offensivt rasande, men ändå taktiskt perfekt balanserat, Everton blåste dessutom liv i kampen om "top four" och platsen till nästa års Champions League.

Gemensamt för de två klubbarna är att de är från Liverpool – men framförallt att de känns lite mer engelska.

En snabb genomgång av topplagens startelvor från helgen bekräftar den känslan. Liverpool hade sex engelsmän från start och Everton fyra (plus två irländare och en skotte). Chelsea ställde upp med tre, Manchester City en och Arsenal noll.

När nästan alla topplag inte bara är internationella i styrelserummen utan även snart helt även på planen bör årets upplaga av Premier League ge de engelska landslagsfansen hopp om framtiden – och lovande vårkänslor inför sommarens VM-slutspel.

Det höjs nu röster för att förbundskapten Roy Hodgson ska ta över Liverpools spelmodell även i landslaget, som under vintern kommit att domineras av spelare från ligaledaren. Ingen dum idé kanske för det allra viktigaste Liverpool bevisat är inte att du kan utmana om Premier League-titeln med en majoritet inhemska spelare i laget. Det är att engelsmän kan spela spansk fotboll – som titelaspiranten trots allt gör.

De gör det till och med så bra att Liverpool kan gå hela vägen i år. Även om vi nog fortfarande får lägga favoritskapet på Manchester City och Chelsea som är mindre beroende av att enskilda spelare ska leverera match efter match och har stabilare försvar.

Sneglar vi några platser längre ned i tabellen stirrar vi rakt in i vad som är på väg att bli en Arsenal-kris. Klubben har visserligen ett betydligt lättare spelprogram än Everton men har inte vunnit på fyra raka matcher samtidigt som utmanaren radat upp sex (!) raka segrar.

Everton har trumfkortet

Om den här England och Liverpool-stämplade framgångstrenden håller i sig har Everton också trumfkortet i leken: Den femte medlemmen i Beatles.

Han har kommit att kallas det, Leighton Baines. Killen som var så blyg att han höll på att sluta spela fotboll i skolåldern och så osäker på sig själv att han deppade efter att ha spelat upp Wigan i Premier League 2005 eftersom han var säker på att hamna i reservlaget.

Mot Arsenal fick Baines rollen som offensiv spelfördelare och kreatör med ansvar för mer eller mindre hela lagets anfallsspel i första halvlek. Detta alltså trots att han är vänsterback. Men det är inte längre någon blyg kille som gömmer sig bakom spelarbänken utan, tillsammans med Philipp Lahm, en av fotbollsvärldens just nu mest kompletta ytterbackar.

Det är också svårt att inte tycka om 29-åringen från Merseyside även fast man knappt förstår ett ord av vad han säger. Baines har växt upp med fotbollen, hans pappa befann sig på Leppings Lane End på Hillsborough men överlevde när 96 personer klämdes ihjäl under den fasansfulla tragedin för 25 år sedan och få i Premier League förstår vad engelsk fotboll handlar om så väl som Leighton Baines. Men en sak kommer jag aldrig förlåta honom för.

Nyligen lät Baines sina mytomspunna polisonger falla och mannen som utseendemässigt personifierade hela det engelska popkulturarvet inom fotbollen ser nu ut som en välkammad man i medelåldern på väg till kontorsslitet. Nu hoppas jag intensivt att de hinner växa ut igen till VM. Om Everton dessutom ska representera England i Champions League kräver jag att de är tillbaka i höst.

Se alla mål från matchen här!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN